Akcionáři Masny Studená vyměnili představenstvo

25. listopad 2004

Mimořádná valná hromada Masny Studená tuto středu odvolala dosavadní tříčlenné představenstvo společnosti a zvolila nové.

Učinila tak na návrh majoritního akcionáře - společnosti Agrofert Holding. Důvodem jsou nepříznivé hospodářské výsledky firmy, která se loni propadla do ztráty 11,4 milionu korun. Rok předtím přitom vydělala 30,4 milionu korun.

Novým předsedou představenstva se stal třiatřicetiletý Emil Kasper, současný předseda představenstva a výkonný ředitel společnosti Maso Planá, která je také součástí a.s. Agrofert Holding. Dalšími členy představenstva jsou Jaroslav Janoušek a Romana Kubešová, působící ve shodných funkcích v a.s. Maso Planá. "V důsledku trvalého prohlubování ztrát chybí firmě finanční zdroje na úhradu závazků. Vedení firmy se nepodařilo učinit taková opatření, která by vedla k zastavení celkového propadu. Pokud by nepříznivý vývoj nebyl zastaven, došlo by k ohrožení majetku akcionářů," zdůvodnil Agrofert Holding svůj návrh na odvolání představenstva.

Letošní aktuální výsledky a.s. Masna Studená se ČTK nepodařilo zjistit. "Majoritní akcionář nepřijal moje vysvětlení a argumenty," řekl ČTK bez dalšího komentáře odvolaný předseda představenstva Petr Krešňák, který zůstává výkonným ředitelem firmy. Podle Kapera se majoritní akcionář bude ve Studené snažit aplikovat postupy z Masa Planá. Připustil, že přitom využije své znalosti Masny Studená z předchozího působení v jejím představenstvu. "Budeme muset trochu razantnějším způsobem zahájit restrukturalizační program. Vidíme však, že ztráta je způsobena i celkovou ekonomickou situací ve státě, nejen v Masně Studená. Masný průmysl má obecně velké problémy, když obchodní řetězce se orientují na dovoz laciných mas, jimž česká jen velmi těžko konkurují. Náš hlavní akcionář na tuto situaci asi reaguje dřív, než ostatní firmy," řekl Kasper ČTK.

Masna Studená k vyrovnání loňské ztráty provedla změny ve výrobě, ve způsobu nákupu a prodeje a změnila síť obchodních zástupců. Ztrátu uhradila z nerozděleného zisku z minulých let. Její loňské tržby činily 1,44 miliardy korun. Firma loni zpracovala 8672 tun hovězího, meziročně o 2307 tun více, a 16.161 tun vepřového masa, což bylo o 837 tun více. Asi čtyři procenta produkce vyvezla.

A.s. Masna Studená vznikla k 1. květnu 1992. Společnost je součástí skupiny Agrofert Holding, která drží 72,19 procenta akcií; zbytek akcií patří drobným akcionářům - fyzickým osobám. Firma má jediný výrobní závod ve Studené s téměř 500 zaměstnanci. Její základní jmění je 236,9 milionu korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio