Akce cihla vydělala 80 tisíc

13. červenec 2005

Jihočeská Akce cihla vynesla téměř 80.000 korun, které pomohou rozšířit chráněné bydlení pro handicapované lidi v Plasné u Kardašovy Řečice na Jindřichohradecku.

Poslední benefiční cihly za 100 korun se v neděli prodaly v Jindřichově Hradci a na Hluboké. "Už jsme vše spočítali a čistý výtěžek z letošního prodeje cihel v Českých Budějovicích, Strakonicích, Hradci a Hluboké je 76.750 korun. Společně s loňským výtěžkem tak máme dostatek financí na vybudování chráněné dílny na statku. A z prodaných cihel, které u nás dárci nechali, se chystáme postavit pec na chleba," sdělil ČTK pořadatel akce a předseda občanského sdružení Proutek Jan Kostečka.

Občanské sdružení Proutek, které podporuje integraci lidí s handicapem do běžné společnosti, v Plasné působí od roku 2000. Od roku 2004 tam zajišťuje chráněné bydlení pro čtyři obyvatele s mentálním postižením. Na podzim se v chráněném bydlení na statku v Plasné začne rekonstruovat další prostor, ze kterého vznikne chráněná dílna. V ní budou mít obyvatelé statku zázemí pro svou práci, kde tvoří háčkované čepice a hračky, polštáře, přívěsky, tašky a mnohé další výrobky, které si pak veřejnost může zakoupit.

Během letošní Jihočeské Akce cihla se prodalo zhruba 1000 cihel. Z těch loňských, které lidé pomalovali a nechali ve stánku, vyrostl nový komín, z letošních vznikne pec na chleba, který bude veřejnost moci ochutnat při akcích na statku.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio