Agrosalon Země živitelka doprovodí také soutěž o nejlepší dožínkový koláč

30. srpen 2012

V Českých Budějovicích startuje jedna z nejvýznamnějších českých zemědělských výstav Země živitelka. Také letos budou v centru pozornosti kvalitní české potraviny. Těm je věnováno i několik soutěží, například o nejlepší dožínkový koláč.

O tom, jaký dožínkový koláč je nejkrásnější a nejchutnější, rozhodnou sami návštěvníci. Vybírat budou z výrobků 15 českých pekařů.

Jak říká pelhřimovská pekařka Markéta Štěpáníková, úspěch soutěžících záleží nejenom na jejich zručnosti, ale i na jejich fantazii.

„Je to opravdu na fantazii, ale určitě by tam v té motivaci neměly chybět klásky a vše, co spojuje dožínky, hojnost náplní, barevnost koláče,“ dodává.

Pakliže má dožínkový koláč hodnotitele zaujmout, musí dobře vypadat a hlavně skvěle chutnat. Aby se rozplýval na jazyku, nesmí se při jeho výrobě šetřit na kvalitních surovinách, ale ani spěchat.

„Výroba je zdlouhavější, jelikož je tam delší zrání a čas je potřeba kvůli chuti a aroma,“ vysvětluje Markéta Štěpáníková.

O dožínkové koláče je na výstavě vždy velký zájem. I když je jejich trvanlivost delší, většinou z vystavovaných potravin zmizí mezi prvními.

Spustit audio