Advokátka odvrátila vynesení rozsudku v kauze smrti turistky v Boubínském pralese

23. červenec 2007

Okresní soud v Prachaticích v pátek znovu odročil kauzu odškodného pro pozůstalé po turistce Janě Šauerové, kterou v červenci 2004 zabil v Boubínském pralese padající strom. Škodu mají podle žaloby platit pozůstalým Správa Národního parku Šumava a Lesy České republiky.

Zpočátku se zdálo, že se naplní slova předsedkyně senátu Marie Korbelové a skutečně padne rozsudek, protože společně s manželem oběti, právními zástupci strany žalující i stran žalovaných ve středu v Boubínském pralese zkoumali rozmístění varovných cedulí, které upozorňují na nebezpečí padajících stromů. Smyslem místního šetření před pátečním jednáním soudu bylo zjistit, zda tabule jsou dobře viditelné z turistické cesty a jsou dostatečným varováním pro návštěvníky.

Právní zástupkyně pozůstalých Eva Machová pak ale upřela pozornost na druhého žalovaného - Lesy České republiky. Zajímala se o metody, kterými zjišťují nebezpečné stromy, kolik laboratorních zkoušek v tomto provedli a kolik životu nebezpečných stromů jako preventivní opatření odstranili.

Soud nakonec stanovil právnímu zástupci Lesů České republiky lhůtu na zodpovězení těchto dotazů, vyčká jeho odpovědi a pak posoudí, zda zadá znalecký posudek na metody, jakými jsou zjišťovány nebezpečné souše a jak mohou být pokáceny.

Advokátka pozůstalých Eva Machová při odchodu z jednací síně prohlásila, že s ohledem na to, kolik lidí na Šumavě chodí pod soušemi, se bude jednat o průlomové rozhodnutí. Zda padne už 11. září si předsedkyně senátu Marie Korbelová netroufla říci, neboť důkazní prostředky mohou být navrhovány až do vyhlášení rozsudku.

autor: čro čb
Spustit audio