9 tipů na čtení na dovolenou

20. červenec 2016

Kterou z nových knih si přibalit na cestu k moři nebo na chalupu? Knihovnice čtyřdvorské pobočky Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích Václava Medalová Hůdová má pár tipů. Vybrala tituly spíše oddychové, které se skutečně hodí k letnímu odpočinku.

Radka Třeštíková: Bábovky
Nová kniha Radky Třeštíkové je velice úspěšná a u nás v knihovně žádaná. Jedná se o román, který propojuje různé osudy a příběhy dvanácti žen. Ačkoli se mnohdy jedná o vážná témata, knížka je psaná s humorem, ironií a nadhledem. To je přesně to, co k takovým tématům potřebujeme.

Regina Andrásová: Řvoucí čtyřicítky
Tu ocení asi zejména ženy, které zažily alespoň částečně dobu komunismu. Zmiňuje se tam generace Husákových dětí, protože kniha se vrací ve vzpomínkách právě do těchto dob. Opět ale s humorným nadhledem, na veškeré události už se hrdinka dokáže zpětně dívat zcela jinak a bez emocí.

Katarina Bivaldová: Čtenáři z Broken Wheel doporučují
Jedna z věcí, po kterých sama sahám, pokud si chci odpočinout, protože se týká knížek a já mám příběhy o knihách velice ráda. Kniha je označována jako „feel good“ román o lásce ke knihám a o tom, co všechno se může stát, když máte opravdové přátele. Krásný, humorný a zábavný příběh dvou rozdílných žen, jedné ze Švédska, druhé z Ameriky, které si začnou dopisovat.

Jonas Jonasson: Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel)
Ti, kdo četli už první dva příběhy o stoletém staříkovi a analfabetce, určitě tuší, že Zabiják Anders bude výborný a plný zvláštního humoru, zejména černého. Vypráví příběh o kriminálníkovi, kterého propustí z vězení a on hledá, kde se uchytit a jak začít život po vězení. Nakonec se začne zajímat o úplně jinou stránku života než dosud.

Robert Fulghum: Poprask v sýrové uličce
Kritiky na tuto knihu jsou velice příznivé. Říká se, že Robert Fulghum je sice čím dál starší, ale také čím dál moudřejší. Jeho pověstný smysl pro humor nemizí, naopak autor ho vypiplává. Kniha pohladí po duši, je příjemná, je opravdu takovým koutečkem, kam se můžeme schovat a mít se dobře.

Georgina Guthrie: Láska podle Shakespeara
Příběh z Toronta se týká opět knih, konkrétně studia anglické literatury. Ač by se mohlo zdát, že dnes už to není možné, skýtá hlavní hrdince spoustu příležitostí prožít lásku právě podle Shakespeara. Poznáme, že i v 21. století může vzkvétat zakázaná láska jako ve shakespearovském dramatu.

Michel Faber: Jablko. Povídky ze světa Kvítku karmínového a bílého
Kniha zejména pro ty, kteří dokázali přelouskat Kvítek karmínový a bílý, objemný, ale nádherný román z viktoriánské Anglie, z prostředí prostitutek. Příběh skončil docela neurčitě a autor prý dostával spousty dopisů, že to takhle přece nesmí ukončit. Tak vydal tuto povídkovou knihu o několika zásadních postavách z románu. Musím říct, že ty povídky jsou stejně skvělé jako román, Michel Faber perfektně píše i krátké útvary.

Jeff Kinney: Deník malého poseroutky 10 - Staré dobré časy
Pravděpodobně největší hit letošního léta v dětské literatuře. Vypráví o tom, jak se město, ve kterém hrdina Greg žije, rozhodne dobrovolně odpojit od elektřiny. To si asi žádné dnešní dítě neumí představit, takže si myslím, že by si všichni měli tento příběh vychutnat. Můj syn už knihu četl a říká, že to pořád stojí za to a že je to vtipné.

Elvira Lindo: Manolito vytahuje špinavý prádlo
V pořadí čtvrtá kniha z dětské série, která u nás vychází. Příběhy jsou velice příjemné, Manolito je kluk podobný francouzskému Mikulášovi nebo našemu Boříkovi. Je to klasický příběh o patáliích deseti až třináctiletých dětí, který pobaví i potěší. Některé děti možná uklidní, že mají úplně stejné starosti jako tento španělský kluk.


Pobočka Jihočeské vědecké knihovny ve Čtyřech Dvorech se na celý srpen uzavře kvůli stěhování. Ještě předtím ale mají čtenáři možnost se tu mimořádně zásobit. „Navýšili jsme možnost půjčení knih na celkem čtyřicet titulů, protože bychom velice rádi, kdyby nám čtenáři pomohli se stěhováním tak, že si co nejvíce knih odnesou domů a přinesou je potom už na novou adresu,“ vysvětluje Václava Medalová Hůdová. Knihovna se v novém školním roce otevře v přízemí ZŠ Emy Destinové.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.