14 českokrumlovských zastupitelů odešlo od soudu s osvobozujícím rozsudkem

4. duben 2008

Českobudějovický okresní soud zprostil viny bývalé a současné zastupitele Českého Krumlova. Obžaloba vinila celkem 14 lidí ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Členové orgánů města schválili placení advokátů bývalým starostům Františkovi Mikešovi a Antonínu Princovi a šéfovi městských investic Lumíru Luštickému, kteří se u soudu zpovídali z úvěrového podvodu. Městu tak podle obžaloby zastupitelé způsobili škodu téměř 300 tisíc korun. Osvobozující rozsudek ještě nenabyl právní moci.

Státní zástupce Richard Císař si ponechal lhůtu na rozmyšlenou: "Zvážím případné odvolání a s tím rozhodnutím nesouhlasím. Jsem přesvědčen, že obžalovaní nejednali s péčí řádného hospodáře."

Většina ze zastupitelů, kteří dnešním rozsudkem byli zproštěni obžaloby, se k verdiktu soudu vyjadřovat nechtěla. Bývalého krumlovského mistostarostu Miloše Michálka rozhodnutím soudu potěšilo a skutečnost, že byl obžalován za hlasování v zastupitelstvu města, označil za absurdní: "Tady vidíte tu absurdity, kdy státní zastupitelství s policií jakoby odsuzuje lidi předem za nějaké hlasování na podnět lidí, kteří s něčím nesouhlasí. Z materiálů bylo vidět, že to byla předem připravená akce, protože proč si vyžádali stanovisko komunistů jak hlasovali a pak se rozjela celá mašinérie."

Členové zastupitelstva v listopadu roku 2005 schválili, že město Český Krumlov uhradí náklady obhajoby Mikeše, Prince a Luštického, kteří se u soudu zpovídali kvůli chybně čerpaným dotacím na rekonstrukci sportovní haly. Radní také v prosinci 2005 souhlasili s placením advokáta šéfovi rozvojového fondu Miroslava Reitingera, který ale nabídku odmítl.

Bývalé vedení Českého Krumlova loni v říjnu definitivně zprostil viny Vrchní soud v Praze. Obžaloba Mikeše, Prince a Luštického vinila z podvodu a zneužití pravomoci veřejného činitele při čerpání milionových státních dotací na nápravu škod způsobených povodněmi v roce 2002.

autor: čro čb
Spustit audio