10. etapa – Peterhansel v čele závodu, Svitko poprvé vyhrál etapu. Výborně zajeli Zapletal a Kolomý

5. březen 2019

Tentokrát se etapa nekrátila a na závodníky tak čekalo 561 resp. 763 km. Trať, která končila v La Riojy, nejrychleji zajel padesátiletý Francouz Peterhansel v peugeotu a zdá se, že si jede pro další dakarské vítězství. Slovák Svitko poprvé vyhrál etapu v kategorii motorek a pozici v čele soutěže mezi kamióny si upevnil Holanďan De Rooy.

Motorky

Jednu z nejtěžších etap letošního ročníku nejlépe zvládl Slovák Svitko, který se účastní Rallye už po sedmé a mohl se radovat z prvního etapového vítězství. V celkovém pořadí ztrácí na prvního Australana Price 23 minut. Po 9. etapě třetí nejlepší motorkář, Portugalec Goncalves, klesl na celkové 8. místo, na stupně vítězů se místo něj dostal Chilan Quintanilla, který 278 km dlouhou rychlostní zkoušku zajel v 6. nejrychlejším čase. Druhý nejlepší čas zajel domácí závodník Benavides.

Čtěte také

Celkové pořadí: 1. Price (AUS/KTM), 2. Svitko (SVK/KTM), 3. Quintanilla (CHL/Husqvarna)

Na motorkáře čekala etapa dlouhá 561 kilometrů

Čtyřkolky

Jihoafričan Baragwanath zajel nejrychlejší čas a v letošním ročníku získal už druhé etapové vítězství. Na stupně vítězů to ale zatím nestačí, v celkovém pořadí je pátý.

Jihoafričan Baragwanath se startovním číslem 274 vyhrál 10. etapu. Bratři Marcos a Alejandro Petronelli (startovní čísla 252 a 253) skončili na druhém a třetím místě

Bratři Patronelli skončili na 2 resp. 3. místě za Jihoafričanem, tentokrát byl v etapě lepší Marcos. Ten zůstává první i v celkovém pořadí, za ním je bratr Alejandro a na třetí místo se vyhoupl další Argentinec, Gonzalez Ferioli.

Celkové pořadí: 1. Patronelli M. (ARG/Yamaha), 2. Patronelli A. (ARG/Yamaha), 3. Gonzalez Ferioli (ARG/Yamaha)

Auta

Etapa se stala osudnou pro vedoucího muže závodu Španěla Sainze, kterého zradila v písečných dunách převodovka a závod dokončil až na 61. místě. Jeho týmový kolega Peterhansel, i přes problémy s hledáním kontrolního bodu, zajel etapu v nejrychlejším čase a dostal se tak opět do čela soutěže. S výkonem v 10. etapě dakarského závodu nebyl příliš spokojený Katařan Al-Attiyah, v cíli byl až 14. Přesto se posunul z třetího na celkové druhé místo, na Peterhansela ale ztrácí hodinu. Peterhanselovi však stále hrozí diskvalifikace za údajné doplnění paliva mimo vyhrazenou zónu v osmé etapě.

10. etapu nejlépe zajel Francouz Peterhansel. Na snímku je celkově druhý Katařan Al-Attiyah.

Výborně zvládl trať Despres, na svého krajana Peterhansela ztratil 5´40´´, třetí nejrychlejší čas si připsal Rus Vasilyev. Ani jeden z nich se ale nedostal na třetí místo v celkovém pořadí, tam se vyhoupl Jihoafričan De Villiers.

Čtěte také

Celkové pořadí: 1. Peterhansel (FRA/Peugeot), 2. Al-Attiyah (QAT/Mini), 3. De Villiers (ZAF/Toyota)

Kamióny

Etapu poprvé vyhrál Holanďan De Baar, jeho krajan De Rooy zajel druhý nejrychlejší čas a navýšil náskok na druhého Mardeeva, který ztrácí na De Rooye 1 hodinu a 15 minut. Zdá se, že sesadit Holanďana z trůnu bude hodně těžké. Na třetím místě průběžného celkového pořadí zůstává Argentinec Villagra.

Celkové pořadí: 1. De Rooy (NLD/IVECO), 2. Mardeev (RUS/KAMAZ), 3. Villagra (ARG/IVECO)

Češi v etapě

Sedmý nejlepší čas zajel Miroslav Zapletal s hummerem, pro nějž to bylo první letošní umístění v nejlepší desítce. Porazil Martina Prokopa, kterého předstihl i v průběžném pořadí. Zapletal je třináctý, Prokop šestnáctý.

Miroslav Zapletal u svého Hummeru

David Pabiška dojel na 26. místě, Jan Veselý na 80. místě.

Martin Kolomý se po třech nevydařených etapách vrátil do popředí a s kamionem Tatra skončil čtvrtý jen 19 sekund za třetím Rusem Ajratem Mardějevem. Celkově je z Čechů nejvýš devátý Jaroslav Valtr s další tatrou. Martin Macík je na celkovém 15. místě.

Podrobné výsledky najdete zde.

autoři: ČTK , Dakar.com , min
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.