Návštěvě, která u nás přespává, bychom měli vždy uvolnit samostatný pokoj

28. červenec 2018

Do našeho domu nepřicházejí jenom hosté ze stejného města, ale i lidé, kteří přijíždí zdaleka. Pokud přijmou naše pozvání třeba i na několik nocí, neměli bychom zapomenout na pravidla etikety.

Pokud hosté dorazí na nádraží nebo letiště, čekáme na místě a přivítáme je. „Je vhodné mít s sebou květinu, tou se nikdy nic nezkazí. Na letišti navíc pomůže tabulka se jménem, pokud mě člověk nezná nebo by mě mohl přehlédnout,“ říká odbornice na etiketu Alena Špačková.

Hostu, který přijel z venkova, poskytneme jízdenky hromadné dopravy, pokud víme, že bude cestovat po městě. Dáme mu i mapu, aby si ji nemusel shánět, a zvláště cizincům napíšeme na papírek adresu.

Bude-li spát v mém bytě nebo domě, poskytnu mu komfort v rámci svých možností. „To znamená, že by host měl spát ve volném pokoji. Pokud ho nemám, poskytnu mu svůj pokoj a sama se uskrovním,“ připomíná Alena Špačková.

Při oficiální společenské akci se muž u stolu má věnovat jen dámě po pravici

Hostina s přáteli

Společná hostina s přáteli nebo rodinou není akcí, při které by se mělo jen rychle jíst a servírovat jeden pokrm za druhým. Etiketa doporučuje mezi jednotlivými chody konverzovat a nabízet nápoje.

Do pokoje je dobré připravit vodu, skleničky, ručník, případně kytičku nebo bonbon. „Host se pak cítí jako doma a my to jako hostitelé také pocítíme,“ vysvětluje odbornice na etiketu.

Nemusíme se návštěvě věnovat celý týden, ale nabídneme alespoň jeden slavnostní večer, který spolu strávíme. „Když máme příležitost, seznámíme s dalšími lidmi, aby navázal nové vztahy, návštěva mu má přinést i další kontakty,“ dodává Alena Špačková.

Vždy hostu připravuji snídani, na večeřích se domlouváme. „Jsou hosté, kteří budou trávit večery jinde, ale tu jednu slavnostní večeři si nenechám vzít, ať už bude u mě doma nebo půjdeme do restaurace. To si host i já jako hostitelka zasloužíme,“ uzavírá Alena Špačková.

Spustit audio

Související