Hostitel má zajistit především dobrou zábavu a atmosféru, jídlo je až na druhém místě

7. červenec 2018

Pokud si pozveme domů návštěvu, vztahuje na nás jako hostitele několik povinností podle pravidel etikety. To hlavní, na co bychom měli myslet, ale rozhodně není množství jídla.

Hostitelé nejsou zodpovědní za množství a kvalitu jídla. „Jídlo je jenom doplněk společenského setkání. Hostitelé jsou zodpovědní za náladu, zábavu, atmosféru. Oni jsou moderátory celého odpoledne nebo večera, to je hlavní,“ říká odbornice na etiketu Alena Špačková.

Hostitelka má být připravená, aby mohla hosty osobně vítat. Neměla by posílat někoho jiného a sama ještě pracovat v kuchyni. „Vše má být připraveno. Dobře rozmýšlíme, co poskytneme jako občerstvení, aby nás to nezaměstnávalo a nevyčerpávalo přespříliš,“ radí Alena Špačková.

Podle etikety je naprosto nemístné žádat hosty, aby se na návštěvě zouvali

Boty, lodičky

Co dělat, když nás někdo pozve na návštěvu a my nechceme přijmout? „Odmítnout je z hlediska etikety nemyslitelné. Proto oddaluji návštěvu, hledám důvody, proč nemohu přijít. Vždy vyjádřím optimismus, že to určitě někdy vyjde,“ říká odbornice na etiketu Alena Špačková.

Pokud se chce návštěva zouvat, hostitelka hosty vyzve, aby si boty nechali. Sama jde příkladem a má pevnou obuv odpovídající oblečení.

Hostitelé nabízí hostům hned pití. Dávají na výběr alespoň ze dvou druhů, voda se nepočítá, ale nabízíme ji také.

Pokud se hosté neznají, pozdraví se s hostiteli a hostitel potom představuje vzájemně ty, kteří se vidí poprvé.

Spustit audio

Související