Párátko nikdy nepoužíváme u stolu, při rozbalování ubrousku na sebe neupozorňujeme

8. prosinec 2018

Ubrousek, párátko a někdy také nabídka květin od květinářky. To jsou věci, se kterými se setkáváme při návštěvě restaurace. Na všechny z nich myslí i etiketa, jejíž pravidla v pořadu Návod na etiketu přibližuje Alena Špačková.

Odbornice na etiketu podle svých slov často vídá, že lidé neumí rozprostřít látkový ubrousek na kolena. „Vezmou ho ze stolu a rozklepávají jako prádlo, které chtějí pověsit na šňůru,“ komentuje.

Jak tedy správně postupovat? „Ubrousek vezmu, stáhnu ho levou rukou k levému koleni, rozklepnu levou rukou a přetáhnu levou rukou na pravou stranu. Není to tak složité, jak složitě to zní, hlavně na sebe neupozorňujeme tím, že ubrousek rozklepáváme,“ popisuje.

Pokud se vzdalujeme od stolu, ubrousek odkládáme. „Klasická etiketa velela položit ho na židli, ale já doporučuji dát ho nalevo od talíře, protože na té židli již před vámi sedělo hodně lidí a vy budete ten ubrousek ještě používat. Pokud jste v opravdu dobré restauraci, tak vám ubrousek vymění, když se vzdálíte od stolu,“ říká Alena Špačková.

Co v restauraci spadne na zem, přestává existovat, velí etiketa

Restaurace, schůzka, rande, večeře. Ilustrační foto

Na co bychom rozhodně neměli zapomenout, pokud vyrazíme do restaurace společně s dalšími lidmi? Že jídlo je jenom kulisou setkání, hlavní je konverzace, odpovídá odbornice na etiketu Alena Špačková.

Párátka už podle ní v dnešní době najdeme jenom na toaletách, na stolech nebývají. „Ale i kdyby tam byly, tak si párátko vezmu a v ústraní udělám, co potřebuji, určitě ne u stolu. Už dávno neplatí, že jen u stolu zakryji rukou ústa a použiju párátko,“ zdůrazňuje.

Klasická etiketa vůbec nepřipouští ochutnávání jídla od partnera, ale podle Aleny Špačkové můžeme toto pravidlo elegantně obejít. „Určitě neukrojím sousto a nepodám ho partnerovi na vidličce přes stůl. Máme ale malý talířek na pečivo, na který můžeme dát sousto a podat ho partnerovi,“ radí.

V restauracích se také občas stává, že do podniku přijde květinářka a nabízí k prodeji květiny. Může je muž odmítnout? „Muž je gentleman, takže se musí obrátit směrem k dámě a zeptat se jí: Vybereš si? Dáma pak může říct: Ne, děkuji,“ odpovídá odbornice na etiketu.

Spustit audio

Související