ZVVZ Milevsko má nižší tržby, ale vyšší zisk

25. srpen 2003

Tržby ZVVZ Milevsko dosáhly v prvním pololetí letošního roku 657 milionů korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2002 poklesly o více než 100 milionů.

Zisk podniku ekologického strojírenství je naopak vyšší než loni. Za šest měsíců činil asi 40,5 milionu korun, což znamená meziroční zvýšení o pět milionů. ČTK to řekl finanční náměstek generálního ředitele ZVVZ Miloslav Mácha.

"Hospodaření společnosti stále ovlivňuje kurz koruny. Hlavní zakázkou jsou dodávky pro tureckou elektrárnu Elbistan. V době uzavření kontraktu byl dolar za 34 korun, ale měli jsme u bank zajištěná kurzová rizika, takže v zisku se nám to neprojevuje," vysvětlil Mácha. Další významnou zakázku má společnost v čínské elektrárně Šen-tchou. Vývoz se tak v prvním pololetí na celkových tržbách podílel téměř 75 procenty. Za celý rok měly podle plánu tržby dosáhnout 1,6 miliardy korun, ale budou o přibližně 100 milionů nižší. Zhruba z jedné třetiny je budou tvořit právě zakázky pro Šen-tchou a Elbistan.

Rozhodujícím vlastníkem a.s. ZVVZ je s více než 80 procenty akcií společnost GES Invest a bezmála 14 procent akcií drží Česká konsolidační agentura. O ZVVZ projevila v minulosti zájem americká společnost Twin City Fan, ale v současnosti s ní podle Máchy největší vlastník žádná jednání nevede. Základní kapitál ZVVZ, která nyní zaměstnává 1129 osob, je 677,011 milionu korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio