ZVVZ klesly tržby, zisk je vyšší

19. listopad 2002

Tržby 1,136 miliardy korun vykázala za tři čtvrtletí a.s. ZVVZ Milevsko, která vyrábí zařízení pro úpravu a čištění vzduchu, větrání, klimatizaci a likvidaci škodlivin. Proti stejnému období roku 2001 poklesly tržby o 110 milionů korun. Hrubý zisk činil 56 milionů, což znamená meziroční růst o 27 milionů korun. ČTK to dnes řekl finanční náměstek generálního ředitele Miloslav Mácha.

Export podle něho dosáhl 652 milionů a ve srovnání s rokem 2001 se snížil o necelých 70 milionů korun. "Některé objednávky zahraničních firem byly nižší než v loňském roce a v některých případech jsme zjistili, že zahraniční partneři mají problémy a přestali jsme s nimi obchodovat, abychom zabránili nedobytným pohledávkám," uvedl Mácha. Nejvýznamnější zakázkou ZVVZ je letos dodávka pro tureckou elektrárnu Elbistán, jejíž objem dosáhne asi 450 milionů korun. V příštím roce by měl představovat 350 milionů korun. "Nepříznivý vývoj kursu se nám podařilo eliminovat zajišťovacími instrumenty a snižováním nákladů. Zisk je proto vyšší než v loňském roce," vysvětlil finanční náměstek generálního ředitele.

Rozhodujícím vlastníkem a.s. ZVVZ je společnost GES Invest, která chce milevský podnik prodat. Jednání pokračují s americkou společností Twin City Fan z Minneapolisu. V dubnu 2000 zakázala Poslanecká sněmovna ZVVZ zakázku pro íránskou elektrárnu Bušéhr.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio