Zvažovaný mezisklad je předmětem veřejného posuzování

3. září 2004

Veřejným posuzováním prochází dokumentace o vlivu plánované stavby meziskladu vyhořelého jaderného paliva v Temelíně na životního prostředí (EIA). Do 16. září má podle zákona každý právo posílat své připomínky a vyjádření písemně ministerstvu životního prostředí. Vzhledem k tomu, že zájem o účast projevilo i Rakousko, jedná se o první mezistátní posuzování stavby na území ČR, řekla ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová.

Dokumentaci EIA ke stavbě, plánované na rok 2013, získalo ministerstvo od společnosti ČEZ 26. července. Zájemci do ní mohou nahlédnout na internetových stránkách Českého ekologického ústavu www.ceu.cz/eia/is a na stránkách ministerstva životního prostředí www.env.cz/EIA, řekla mluvčí. Adresa pro zasílání připomínek je Ministerstvo životního prostředí, odbor posuzování vlivů na životní prostředí a IPPC, Vršovická 65, 100 10 Praha 10.

Záměr vybudovat mezisklad v areálu elektrárny Temelín oznámila společnost ČEZ loni v červenci. Ministerstvo životního prostředí o tom na základě platných dohod okamžitě informovalo své rakouské a německé partnery a zahájilo posuzování vlivů stavby na životní prostředí (EIA). Protože Rakousko projevilo zájem se na posuzování účastnit, probíhá tento proces mezistátně. Temelínská elektrárna nemá mezisklad vyhořelého paliva. To je nyní dočasně uloženo v bazénu elektrárny, jehož kapacita stačí do roku 2013. Do té doby bude ale nutné postavit nový mezisklad. Uvažovaný mezisklad v Temelíně má projektovanou kapacitu 1370 tun vyhořelého paliva, což odpovídá 30 letům provozu elektrárny; má být provozován zhruba 60 let. Navrhované řešení je obdobné jako u meziskladu v elektrárně Dukovany, který je v provozu od roku 1995 bez jakýchkoliv komplikací. Skladování paliva je navrženo v dvouúčelových obalových souborech (pro přepravu a skladování), které mají být umístěny ve skladu v areálu elektrárny.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio