Žulový viklan jménem Viklan na severu Plzeňska vypadá v zimě jako sněhulák

11. březen 2016
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Na severu Plzeňska nedaleko obce Žihle můžete navštívit dva monumentální žulové balvany – Bábu a Dědka. Na výlet se ale do stejného skalního města zvaného U lomu můžete vydat i kvůli viklanu, který se jmenuje jednoduše Viklan.

Dostanete se k němu po žluté turistické trase, jen v závěru je třeba viklan trochu hledat. Mimo jiné i proto, že je skalní město zarostlé smrky a borovicemi. Místu to ovšem dodává na atraktivitě a tajemnosti a násobí nevšední turistický zážitek.

Skalní město, kterým budete při cestě z nedaleké obce Žihle procházet, je totiž doslova poseté jedním balvanem vedle druhého. Fantazie tady pracuje naplno. Balvany jsou většinou zaoblené, některé připomínají dělové koule, jiné zase třeba obří slimáky nebo houby.

Viklan jménem Viklan určitě poznáte už z dálky. Jde o tři na sobě jakoby ledabyle položené balvany, které vypadají, že se každou chvíli odporoučí k zemi. Ve skutečnosti jde o velice pevný útvar vážící několik desítek tun.

Od přelomu starohor a prvohor, což bylo zhruba před šesti sty miliony let, kdy celé pásmo vzniklo díky tektonické puklině a vystoupení horniny, tu balvany obrušovala vodní a písečná eroze.

Žulové útvary se tu chrání od roku 1933

Ještě před sto lety to bylo se zdejší krásnou krajinou nahnuté. Kdysi se zde totiž těžil kámen pro stavební účely. I proto se území dodnes říká U lomu. Naštěstí si naši předkové včas uvědomili nenahraditelnost zdejší oblasti. Už v roce 1933 těžba žuly skončila a území bylo prohlášeno za chráněné.

I v zimě je tu hezky

Kousek odtud se nacházejí další zajímavé a opravdu velké balvany Bába a Dědek. Kromě nich je v okolí řada dalších balvanovitých útvarů, většinou hřibovitých forem, a jednotlivých zaoblených balvanů tvořících dohromady takzvané kamenné stádo.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.