Zemědělci nebudou mít v Madetě podíl

11. únor 2003

Ministr zemědělství Jaroslav Palas se definitivně rozhodl, že zruší smlouvu o prodeji státního balíku akcií a. s. Madeta jihočeským chovatelům dojnic.

Dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) na jihočeských stránkách uvedla, že zemědělci považují Palasův krok za nezákonný a hrozí mu za něj žalobou. Mlékařské a hospodářské družstvo Jih nadále pokládá kupní smlouvu na 36 procent akcií za 82 milionů korun za platnou.

Ministr však argumentuje tím, že jde o významný minoritní podíl, který je určitým nástrojem, jímž lze ovlivňovat cenovou politiku. Deník připomněl, že Palas ruší sen svého předchůdce Jana Fencla, který chtěl do největší české mlékárny dosadit zemědělce a znepříjemnit tak život jejímu šéfovi Milanu Teplému. Získáním podílu by zemědělci mohli snáze prosazovat vyšší výkupní ceny za mléko. "Vypovězení smlouvy považujeme za nezákonné, stoprocentně zvažujeme podání žaloby a budeme celou věc řešit soudní cestou," řekl listu místopředseda odbytového družstva Jih Zdeněk Houška. Tvrdí, že si nechal udělat od několika pražských nezávislých právních kanceláří rozklad uzavřené smlouvy. "Daly nám za pravdu, že to nelze vypovědět," upozornil. Podle MfD boj o ovládnutí Madety vyvolal zájem o její akcie na burze. Jejich kurz ještě loni na podzim dlouhou dobu nehybně uvízl na hladině 189 korun, zatímco nyní se cena jedné akcie vyšplhala k hranici 400 korun. Hlavními vlastníky Madety jsou vedle státu společnosti Madevia s 32 procenty akcií a Spojené kartáčovny Pelhřimov s 16 procenty akcií.

autoři: MfD , čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio