Záplavy zlikvidovaly Bohemia Table Top

7. srpen 2003

Zřejmě první a největší obětí loňských záplav mezi jihočeskými podniky jsou sklárny Bohemia Table Top (dříve Schott Zwiesel) v Husinci na Prachaticku.

Voda z řeky Blanice zaplavila výrobní provozy a všechny pece s tunami rozpálené skloviny nekontrolovaně uhasila. Firma objekty letos 31. května prodala společnosti Otherm z Prachatic, která zde již vyrábí plastová okna.

"Škody dosáhly 500 milionů korun, z toho 300 milionů na budovách a technologii, zbytek přerušení výroby a narušení vztahů se zákazníky. Jednání o obnovení provozu, do nichž vstoupil i možný italský partner, nebyla úspěšná a v lednu obdrželo všech 260 zaměstnanců výpověď. Do konce srpna vyklidíme technologie z výrobní haly. V té době také odejdou čtyři ze zbývajících 12 zaměstnanců, do konce roku zřejmě i ostatní," řekl ČTK ředitel společnosti Martin Kvapil. Bezprostředně po záplavách začala příprava projektu nové pece s tím, že do pěti měsíců by mohla být výroba obnovena. V té době byli někteří skláři z ruční výroby přemístěni do skláren ve Včelničce a v Jihlavě. Jednání o možné účasti italského partnera původně uvažovaný termín oddálila a nakonec v lednu skončila neúspěšně. Společnost podle Kvapila ještě vyvíjí ekonomickou činnost, konkrétně ruční broušení skla ve sklárnách v Chlumu u Třeboně a Světlé nad Sázavou. Husinecký starosta Ludvík Friedberger výrobní využití bývalých skláren uvítal. "Nebylo by dobré, kdyby takovýto objekt zůstal delší dobu opuštěn a bez využití," řekl ČTK.

Zcela novou husineckou sklárnu postavila v roce 1997 bavorská firma Schott-Zwiesel-Glaswerke zhruba za 300 milionů korun. Firma patří do skupiny Table Top Aliances.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio