Zájem o volby v nově vzniklých obcích v Hradišti na Karlovarsku byl velký

17. leden 2016

Velký zájem voličů provázel první obecní volby v nově vzniklých obcích, které byly vyčleněny z vojenského újezdu Hradiště na hranicích Karlovarského a Ústeckého kraje. Bražec a Doupovské Hradiště si zvolily své zastupitele a voličská účast v obou obcích přesáhla 65 procent. Obě obce budou součástí Karlovarského kraje.

V Bražci postavily kandidátky dvě volební sdružení, Nový Bražec a Za lepší Bražec. Sedm křesel v zastupitelstvu si rozdělily těsně, Nový Bražec získal čtyři místa v zastupitelstvu Za lepší Bražec tři. K volbám zde přišlo 65,90 procent ze 173 zapsaných voličů.

V Doupovském Hradišti, obci vzniklé sloučením čtyř osad, byla situace jednodušší. Byla zde jediná kandidátka sdružení Doupovské Hradiště. I tak ale přišlo k volbám 68,12 procenta ze 138 voličů.

Při řádných volbách v roce 2014 byla přitom v Karlovarském kraji průměrná voličská účast jen 38,53 procenta.

Jedničku kandidátky v Doupovském Hradišti, nezávislou Jarmilu Boškovou, lidé v nové obci dobře znají, byla členem výboru, který vyčlenění z vojenského újezdu připravoval. Nyní zřejmě usedne do čela obce.

Čtěte také

O prvních krocích nového zastupitelstva má jasno: „Nejdřív musíme na obecní úřad zavést internet, abychom vůbec mohli nějak fungovat. Musíme také postupně převést smlouvy na služby, které dosud zajišťoval vojenský újezd, na obec. A pak nás také čeká příprava podmínek prodeje domů, které na nás armáda převedla, lidem. Armáda si nechala jen několik potřebných objektů a zbytek byl převeden na obec.“

Peníze z prodeje domů by mohly být významným příjmem obcí v počátku jejich fungování. Jenže, jak Bošková podotkla, většinou nejsou v příliš dobrém stavu, a tak prodejní ceny nebudou nijak závratné.

„Lidi teď čeká výměna všech dokladů, kde je uvedena adresa,“ dodává Bošková. Lidé za výměnu dokladů v nově vzniklých obcích nebudou platit žádné poplatky.

Bražec a Doupovské Hradiště navýší počet obcí v Karlovarském kraji na 134. S fungováním obcí bude ještě několik měsíců pomáhat újezdní úřad vojenského újezdu, který se dosud staral o většinu záležitostí obyvatel, kteří zde žijí.

„Jedná se především o zimní údržbu v obcích, o likvidaci komunálního odpadu. Budeme poskytovat nezbytnou poradenskou pomoc,“ říká přednosta újezdního úřadu Hradiště Petr Vašíček.

Čtěte také

Nové obce na území bývalých vojenských újezdů
autoři: ČTK , čer
Spustit audio