Zadov hostil závody psích spřežení

23. leden 2006

Zasněžený lyžařský areál v Zadově na Prachaticku patřil o víkendu psím spřežením. Na churáňovském okruhu se při závodu českého mistrovství ve sprintu prokousávalo sněhem zhruba 40 saní i lyžařů, které táhlo na 150 neúnavných čtyřnohých siláků.

Běhalo se ve spřeženích se dvěma, čtyřmi, šesti a osmi psi a také v závodě, kde jeden či dva psi táhnou lyžaře, řekla ČTK organizátorka akce Iva Trinklová z Podbrdského mushers klubu. S nástrahami trati o délce 8,5, deset a 15 kilometrů bojovala široká plejáda psích plemen. Byli mezi nimi sibiřští husky, aljašští malamuti, grónští psi, samojedi i nečistokrevní evropští sáňoví psi. Ze závodníků nechyběla na startu druhého ze čtyř letošních klání domácího šampionátu celá domácí špička. "Zadovská trať je jednou z nejnáročnějších v Česku. Je členitá, kopcovitá s převýšením náročným jak pro psy, tak pro závodníky," uvedl jeden ze soutěžících Ladislav Trinkl.

Chov severských psů je náročné hobby, které mushery, jak se majitelé psů a saní nazývají, stojí i nemálo peněz. "Trénink psů, se kterým začínáme v září, je náročný. Nikdo z nás není profesionál, takže se psy jezdíme brzy ráno nebo po večerech," řekl devětadvacetiletý musher Petr Hubka z Domažlic, jenž je loňským mistrem světa ve sprintu se dvěma psy. Chovatelé severských psů využívají k tahu saní především aljašské malamuty, sibiřské husky a grónské psy. Pro sprintové tratě se také objevují různí kříženci, kteří však nemají potřebnou výdrž pro dlouhé tratě. Psí spřežení běhají i střední délky kolem 36 kilometrů jako třídenní podnik. Nejnáročnější jsou pak dlouhé, takzvané "long" tratě, kde psi zvládají i 300 kilometrů. K nim v Česku patří Šediváčkův long na hřebenech Orlických hor, jehož 10. ročník startuje v úterý. Na start se zde postaví 80 musherů z deseti evropských zemí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio