Za slabší sezonu na Šumavě může počasí a silná koruna

1. listopad 2002

Návštěvnicky méně úspěšnou letní sezonu má za sebou Národní park Šumava. Nepříznivé počasí i silná koruna, která umožnila řadě domácích turistů vycestovat na dovolenou za hranice, zavinily, že letos přijelo na Šumavu o 20 až 25 procent lidí méně než loni. ČTK to řekl mluvčí národního parku Zdeněk Kantořík.

"Uplynulá letní sezóna byla poznamenaná nepřízní počasí - v červenci se vysoké teploty lákající návštěvníky spíš k vodním plochám střídaly s deštivými týdny, srpen a září v podstatě celé propršely," konstatoval mluvčí. Pokles návštěvnosti se podle něj nepříznivě projevil i v zájmu o prázdninovou ekologickou dopravu po parku, takzvané zelené autobusy.

Tento společný projekt správy parku, šumavských obcí, okresů a Plzeňského a Jihočeského kraje běží na Šumavě již sedm let. Letos využilo autobusů přes 95.000 návštěvníků, loni to ale bylo o 14.000 turistů více. Jízdné na pěti linkách je dotované a cestující hradí zhruba 60 procent skutečných nákladů, uvedl Kantořík. Při provozu autobusových linek byly letošní tržby asi 1,5 miliónu korun. Ztráta za tuto sezónu u šumavských autobusů je téměř 1,2 milionu korun. Správa parku uhradí podle mluvčího 41 procent ze ztráty, kraje, okresy, obce, program Phare a další sponzoři by se měli podělit o zaplacení zbytku ztráty. "I přes tento výsledek bude projekt pěti autobusových prázdninových linek na Šumavě pokračovat i v příštím roce, neboť je prospěšný nejen turistům, ale i místním obcím a jejich občanům, kterým v létě výrazně zlepšuje dopravní spojení," řekl Kantořík. Na provoz autobusů letos poprvé přispěly kraje, Plzeňský vyčlenil 150.000 korun a Jihočeský 100.000 korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio