Z vimperských kasáren bude průmyslová zóna

5. červen 2003

Nabídka pracovních příležitostí ve Vimperku na Prachaticku, kde míra nezaměstnanosti na konci dubna dosáhla 7,7 procenta, by se měla brzy rozšířit. Město totiž po dlouhých jednáních konečně získá areál kasáren, ve kterém chce vytvořit podmínky pro vybudování průmyslové zóny.

Místostarosta Vimperka Jaroslav Zámečník ČTK řekl, že by v ní mohlo vzniknout 200 až 300 nových pracovních míst.

Smlouva o bezúplatném převodu vojenského majetku na město má být podle Zámečníka podepsána v nejbližších dnech. Město chce v areálu o rozloze kolem 30 hektarů samo provozovat čerpací stanici a počítá také s opravou bývalé ubytovny důstojníků. Své zařízení budou mít v bývalých kasárnách i městské lesy. "Podnikat tam začnou i místní podnikatelé, kteří se nám už přihlásili," uvedl Zámečník. Radnice si však hodně slibuje hlavně od zahraničních investorů. S některými již předběžně jednala, ale areál zatím nebyl její, takže konkrétní dohody nebyly možné.

Vimperk, který má zhruba 8300 obyvatel, stíhala v poslední době jedna rána za druhou. Nejprve skončil známý textilní podnik Šumavan, posléze také závod nábytkářské společnosti Jitona. Městu nepomohlo ani to, že armáda opustila kasárny. Nyní je největším zaměstnavatelem ve Vimperku společnost Rohde & Schwarz, která do svého závodu na výrobu televizních vysílačů a měřicích přístrojů investovala téměř 200 milionů korun. Nyní v něm pracuje 220 lidí, ale jejich počet má postupně vzrůst na 350 až 400.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio