Wienerberger stáhl akcie z burzy

26. leden 2005

Společnost Wienerberger cihlářský průmysl a.s. (WCP) stáhla své akcie z veřejného obchodování na RM-systému a Burze cenných papírů.

Rozhodla o tom nedávná mimořádná valná hromada firmy. Hlavními důvody byly rostoucí náklady obchodování s cennými papíry a neustálá hrozba sankcí při nedodržení některých z mnoha povinností, řekl ČTK místopředseda představenstva Josef Kotek. Burza cenných papírů prodávala minulý týden akcii Wienerbergeru za 3247 korun, v RM-systému stála 3929 Kč. K rozhodnutí o zrušení veřejného obchodování přispěla podle Kotka i novela zákona o účetnictví. Společnostem s kótovanými akciemi totiž ukládá povinnost účtovat podle mezinárodních účetních standardů IAS/IFRS. "Přičemž zákon i požadavky Burzy cenných papírů a Komise pro cenné papíry jdou nad jejich rámec. To pak představuje další nepřiměřené náklady," řekl Josef Kotek. Společnost chce tímto ušetřit na úpravě softwaru pro dvojí účetnictví - pro účely daňové a IAS, či na službách specialisty IAS. "Na burze je kótována mateřská společnost a je tedy zbytečné, aby dceřiná plnila znovu zvýšené administrativní povinnosti," dodal Kotek.

Do České republiky vstoupil Wienerberger v roce 1992. Společnost WCP vznikla v roce 1995 fúzí firem Wienerberger Jihočeské cihelny, Wienerberger Cihelna Hostomice a Wienerberger Moravský cihlářský průmysl. V roce 1998 převzala Cihelnu Řepov a o rok později se rozšířila ještě o chrudimský Later. V roce 2000 získala majoritu v Cihelně Kinský v Kostelci nad Orlicí a ovládla i západočeskou Cihelnu Přeštice. Nyní má Wienerberger v zemi 13 výrobních závodů, z toho jeden na Moravě.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio