Wienerberger nabízí za akcie trojnásobek

3. srpen 2005

Většinový vlastník předního českého výrobce cihel, společnosti Wienerberger cihlářský průmysl (WCP), hodlá vykoupit akcie od drobných akcionářů.

Za jednu tisícikorunovou vyplatí holandská Wienerberger International N.Y. 3250 korun a za desetikorunovou 32,50 Kč. Návrhem se bude zabývat mimořádná valná hromada v pátek 5. srpna. ČTK o tom informoval předseda představenstva WCP Josef Kotek. WCP dosáhl loni podle účetní uzávěrky obratu 2,66 miliardy korun. Kolik akcií a za jakou částku by měl majoritní akcionář vykoupit, nechtělo vedení WCP blíže komentovat. "Mohu říci, že nabídka je seriózní, doložená znaleckým posudkem," uvedl Kotek.

Do České republiky vstoupil Wienerberger v roce 1992. Společnost pod názvem WCP vznikla v roce 1995 fúzí firem Wienerberger Jihočeské cihelny, Wienerberger Cihelna Hostomice a Wienerberger Moravský cihlářský průmysl. V roce 1998 převzala Cihelnu Řepov a o rok později se rozšířila ještě o chrudimský Later. V roce 2000 získala majoritu v Cihelně Kinský v Kostelci nad Orlicí a získala i západočeskou Cihelnu Přeštice. Nyní má Wienerberger v zemi 11 výrobních závodů, z toho dva na Moravě.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio