Výstaviště přišlo loni kvůli záplavám o tržby

12. duben 2003

Záplavy loni zasadily tvrdý úder a.s. Výstaviště České Budějovice, která tak ohlásila ztrátu 24,14 milionu korun, zatímco v roce 2001 činila ztráta 977.000 korun.

V areálu na levém břehu Vltavy napáchala velká voda škodu kolem 150 milionů korun, takže společnost musela zrušit pořádání agrosalonu Země živitelka, který se na ročních tržbách 90 milionů korun podílí nejméně 35 miliony.

Výstaviště bylo po dlouhá léta ziskové, až v roce 2001 ho do ztráty stáhl hospodářský výsledek z finančních operací. "Ještě před povodněmi jsme investovali a získali jsme například do vlastnictví pavilon Agrozetu. Po záplavách jsme ale museli udělat řadu úsporných opatření, abychom ztrátu minimalizovali," řekla na tiskové besedě ředitelka společnosti Marcela Payerová. Jedním z nich je zrušení technické čtyřvýstavy, která nebyla ekonomicky zajímavá. Přestože se nekonala Země živitelka, skončilo Výstaviště v hodnocení agentury pro výzkum efektivnosti veletrhů Amasia Expo z hlediska návštěvnosti na třetím místě. Z pohledu prodané výstavní plochy získalo mezi výstavnickými společnostmi čtvrté místo a co do počtu vystavovatelů páté místo. "Celkově jsme byli hodnoceni na čtvrtém místě, i když v minulosti to bylo druhé až třetí místo. Myslím však, že naše pozice je stabilní," uvedla Payerová. První letošní výstavou v českobudějovickém areálu se 30 pavilony bude od 10. do 14. dubna Mobil salon, který doplňují Obchodní a prezentační dny reklamy. Představí se na nich téměř 90 vystavovatelů. Vedle pořádání výstav se společnost zabývá rovněž dodávkami výstavních stánků, reklamou a zajišťováním prezentací firem. Její základní kapitál je 248,5 milionu korun a majoritním akcionářem je Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio