Výrazné figury s velkýma černýma očima. Nová stálá expozice v Telči představuje díla malířky Romů Míly Doleželové

20. červen 2023 11:16

Malovala Romy ze slovenských osad, výrazné romské rysy má i její Kristus nebo svatý František. Malířka Míla Doleželová neměla za minulého režimu na růžích ustláno. Kvůli tématům, kterým se věnovala, nebyla tato originální umělkyně doma zrovna v kurzu. Poslední roky svého nelehkého života prožila v Telči. Přála si, aby tam její dílo zůstalo. Podařilo se to až teď, po třiceti letech.

„Je to podivuhodný příběh o tom, jak se obrazy Míly Doleželové dostaly z Telče pryč a zase zpět. Zhruba před třemi lety nám kolegové z České dominikánské provincie nabídli možnost obrazy převzít. Míla Doleželová jim je odkázala s tím, že by nejlépe v Telči, případně někde jinde na Vysočině, měla vzniknout stálá expozice. A nám to připadalo jako krásná příležitost,“ popisuje Jaroslav Makovec z Univerzitního centra Masarykovy univerzity v Telči.

Autorem koncepce výstavy je Jan Maroušek, který navrhl, jak velká barevná plátna rozmístit. „Do určité míry nám to usnadnila sama autorka, protože obrazy nepodepisovala, nevedla si žádnou evidenci, většinou neuváděla ani letopočet, takže jsme mohli postupovat volně a uspořádat obrazy například tematicky,“ říká.

Lidé uvidí velká expresivní plátna se symbolickými malbami, v chodbě pak sakrální motivy. „Nepřestává mě fascinovat, že i u těchto postav jsou zřetelné romské rysy. Byl to zkrátka její oblíbený motiv. Jsou to opravdu krásné výrazné tváře, zaujmou vystouplé lícní kosti, velké kulaté oči,“ ukazuje Jan Maroušek.

I v další místnosti vynikají romské postavy, které navíc vystupují z černo-šedivé plochy. „Celou tuto místnost jsme věnovali tomu, jak Míla Doleželová zobrazovala Romy. Dokonce je tady znatelný vývoj maleb zhruba od přelomu padesátých a šedesátých let do let osmdesátých,“ dodává kurátor.

Nová stálá expozice malířky Míly Doleželové v bývalé jezuitské koleji v Telči obsahuje 61 rozměrných olejů. Výstavu doplňuje tvorba jejího manžela Jiřího Mareše.

Související