Výnosy českobudějovické nemocnice byly loni 2,2 miliardy

19. červenec 2005

Výnosy Nemocnice České Budějovice a.s., čtvrté největší nemocnice v zemi, dosáhly loni téměř 2,2 miliardy korun.

Meziročně se zvýšily o více než 5,7 milionu. Nemocnice, jejímž stoprocentním vlastníkem je Jihočeský kraj, vykázala za loňský rok hrubý zisk 24,6 milionu Kč. ČTK to oznámila nemocnice. "Těchto výsledků se podařilo nemocnici dosáhnout přes výrazně horší ekonomické prostředí, v němž se loni ocitlo zdravotnictví v důsledku zmrazení veřejných zdrojů. Kladné hospodářské bilance se podařilo dosáhnout díky tlaku na snižování nákladů, nikoli ovšem v oblasti medicínské, ale především v oblasti obslužné," uvedl obchodně-ekonomický ředitel společnosti Jan Švejda. Nemocnice loni investovala z vlastních zdrojů více než 161 milionů korun, z toho 105 milionů do staveb a 56 milionů do modernizace lékařského vybavení. Kromě ukončení výstavby vstupního terminálu za 45,5 milionu završila také poslední etapu oprav interního pavilonu a zahájila rekonstrukci bývalého objektu psychiatrie. Po modernizaci za zhruba 100 milionů korun sem soustředí veškeré laboratorní obory. Letos na investicích vydá přibližně stejně.

Podle hejtmana Jihočeského kraje Jana Zahradníka je hospodaření nemocnice dobrým signálem nejen pro ni samotnou, ale i pro ostatní nemocnice v regionu. "Nepotvrzují se žádné katastrofické scénáře, které někteří kritici při přechodu nemocnice na akciovou společnost předpovídali. My jsme se na radě shodli na tom doporučit zastupitelstvu schválit transformaci nemocnic v Českém Krumlově, Písku, Prachaticích, Strakonicích, Jindřichově Hradci a Táboře na akciové společnosti a jsme přesvědčeni, že stejně jako v případě českobudějovické nemocnice se ukáže, že tento krok je správný," uvedl hejtman.

Výnosy společnosti tvoří z 85 procent tržby od zdravotních pojišťoven za na poskytnutou péči. Další příjmy pak pocházejí například od transfuzního oddělení, které dodává krev a výrobky z ní do řady mimokrajských zařízení, či z komerční plastické chirurgie. Nemocnice České Budějovice a.s. s 1650 lůžky je po Fakultní nemocnici Motol, Všeobecné fakultní nemocnici Praha a Fakultní nemocnici Brno-Bohunice čtvrtou největší nemocnicí v republice. Zaměstnává 2700 osob, z toho 360 lékařů. Počtem pracovníků je jedním z největších zaměstnavatelů v kraji. Ročně je v ní hospitalizováno zhruba 48.500 pacientů a lékaři zde provedou bezmála 25.500 operačních zákroků a přes 420.000 ambulantních vyšetření.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio