Vodňany otevřou novou originální naučnou stezku, ozdobí ji i netradiční lavičky

25. září 2013

"Voda je věda" je název naučné stezky, kterou společně s novým rybářským vědeckým centrem slavnostně otevřou ve čtvrtek ve Vodňanech. Pět zastavení na tři a půl kilometru dlouhé trase návštěvníkům přiblíží aktivity Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.

Naučný okruh s názvem Věda je voda originálním způsobem spojuje vědu a umění. Témata, kterými se výzkumníci na fakultě zabývají, přibližuje pětice soch s informačními tabulemi.

„Pět soch doplněných informačními tabulemi bude umístěných před pracoviště fakulty rybářství a ochrany vod. Na jejich vzniku se podílelo pět mladých umělců pod vedením Matěje Hájka,“ přibližuje místostarosta Karel Burda.

Panely jsou věnované raku říčnímu, omega3 kaprovi, vyze velké, největší jeseterovité rybě na světě, biomonitoringu a čistotě vod a tématu vody.

Na nové naučné stezce a také okolo Mlýnského náhonu město rozmístí také netradiční lavičky. Navrhli je architekti Ida Čapounová a Jakub Chuchlík.

„Lavičky budou nejen pro více osob, ale budou tu také takzvané křeslovičky, což je obdoba křesla. Jsou vyrobeny z tvrdého dřeva a žárové oceli. A vždycky na nich nejdete slogan našeho města ‘kdyby nebyly ryby, nebyly Vodňany',“ dodává místostarosta Karel Burda.

Voda je věda: Fakulta rybářství otevírá originální naučnou stezku
Spustit audio