Víc kamer nově ohlídá dodržování povolené rychlosti na silnicích v okolí Dvora Králové nad Labem

10. říjen 2019

Na dodržování maximální povolené rychlosti ve Dvoře Králové nad Labem a okolních obcích dohlíží víc bezpečnostních kamer. Počet měřených úseků ze zvýší z osmi na dvanáct. Nově se radary objevily v Nemojově a Zdobíně, ve Vlčkovicích v Podkrkonoší se místo v jednom směru bude měřit v obou.

„Jsem velice ráda, že tady máme zpět nainstalovány kamery. A že máme nyní obousměrné hlídání," říká nezávislá starostka Vlčkovic v Podkrkonoší Bohuslava Volfová po opětovném namontování kamer, které budou tentokrát nově měřit rychlost v obou směrech.

V obci kamery z technických důvodů několik měsíců chyběly, během té doby se prý chování řidičů změnilo k horšímu.
„Řidiči to okamžitě začali zneužívat. Někteří hodně požadovanou rychlost překračovali. Samozřejmě, měli jsme strach o bezpečnost našich dětí a jsem opravdu ráda, že ty kamery máme zpět."

Silniční radary zůstávají na hlavním tahu z Hradce Králové do Trutnova, konkrétně v Choustníkově Hradišti a Kocbeřích, a také ve dvorské části Lipnice. Z Tyršovy ulice ve Dvoře Králové nad Labem se měření nově přesune do ulice Vorlešská.

„V Tyršově ulici byla v loňském roce vybudována nová okružní křižovatka, která samo o sobě už působí jako zpomalovací prvek v dopravě. Z toho důvodu se měření přesune do ulice Vorlešská, která byla vyhodnocena jako další z rizikových oblastí," vysvětluje přesun kamer z jednoho místa na druhé mluvčí radnice ve Dvoře Králové nad Labem Miroslava Kameníková.

Nové Město nad Metují koupí silniční radary. Měřit budou v ulicích města i v okolních obcích

Měření rychlosti (ilustr. foto)

V Novém Městě nad Metují a okolních obcích by od příštího roku měly řidiče kontrolovat silniční radary. Půjde přitom o namátkové měření, město má vytipovaných dvanáct vhodných míst, koupí ale maximálně dva radary. Starostové tak reagují na požadavky některých obyvatel. 

Nově budou průjezdnou rychlost sledovat kamery v Nemojově a Zdobíně, o měření měli zájem přímo zástupci zmiňovaných obcí.
„Obce měly zájem na tom, aby zde byly kamery umístěny. Úseky potom byly vytipovány nejen ve spolupráci s jednotlivými obcemi, ale především ve spolupráci s policií."

Pokuty za překročení rychlosti řidičům naopak nově nebudou hrozit v Horním Dehtově, víc než dvanáct měřených úseků by totiž město Dvůr králové nad Labem administrativně nezvládlo a právě posledně zmiňovaný úsek policie vyhodnotila jako málo rizikový.

Jestli současné navýšení počtu úseků úředníci zvládnou ve stávajícím počtu, se navíc teprve ukáže.

„Aktuálně neumíme odhadnout, kolik přestupků přibude spolu se spuštěním nového systému. A proto zatím nepočítáme s personálním navýšením agendy," dodává vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství městského úřadu Jan Sedláček.

Některé z nově nainstalovaných kamer zatím nejsou v provozu, měřit rychlost začnou nejpozději do konce října.

Spustit audio

Související