V okolí Dvora Králové nad Labem se zvýší počet silničních radarů. Měřit se bude na 12 úsecích

14. červen 2019

Město Dvůr Králové nad Labem rozšíří počet stacionárních silničních radarů. Přibudou například ve dvou nedalekých obcích - Nemojově a Zdobíně. Kvůli větší bezpečnosti na silnicích si je vyžádali starostové dotčených obcí i samotní obyvatelé. 

„Byl jsem kolikrát svědkem, že sem ta auta opravdu přijedou velice rychle. A máme tady školu, obecní úřad. Lidé zde silnici přechází poměrně často a je jen otázka času, kdy se něco stane," popisuje dopravní situaci v Nemojově nezávislý starosta obce David Pěnička.

Malou vesnicí kousek od Dvora Králové nad Labem podle posledního sčítání Ředitelství silnic a dálnic projede denně 2 500 aut. I proto měl Nemojov o silniční radary zájem.
„A po čtyřletém usilovném jednání se snad měření rychlosti dočkáme."

Třebechovické radnici se zakoupením radaru podařilo zklidnit dopravu ve městě

Dopravní značka upozorňující motoristy na radar (ilustrační foto)

Zklidnit dopravu na nebezpečných místech ve městě, právě s tímto záměrem pořizovala v červnu radnice v Třebechovicích pod Orebem nový radar na měření rychlosti. Ten vyšel městskou pokladnu na zhruba 370 tisíc korun. 

Počet stacionárních silničních radarů ve Dvoře Králové nad Labem a okolí se zvýší ještě letos. Místo osmi úseků se bude nově měřit na dvanácti místech.

„Důvodem je zvýšení bezpečnosti silničního provozu na frekventovaných silnicích I. a II. třídy. Vytipovaná místa musela schválit dopravní policie," říká mluvčí královédvorské radnice Miroslava Kameníková.

Radary se přitom objeví nejen na úplně nových místech, ale zlepší se i dohled na už stávajících úsecích. Třeba ve Vlčkovicích v Podkrkonoší se zatím měřilo pouze v jednom směru, nově to bude i z toho druhého.

Radar v Poličské ulici v Hlinsku

Provoz radarů bude mít nově na starosti společnost Gemos dopravní systémy a.s., která uspěla ve výběrovém řízení vypsaném městem.
„Měsíčně bude město společnosti hradit zhruba 100 tisíc korun bez ohledu na počet zaznamenaných přestupků. Smlouva je uzavřena na šest let."

Statistiky potvrzují, že radary zklidní dopravu

Nové Město nad Metují koupí silniční radary. Měřit budou v ulicích města i v okolních obcích

Měření rychlosti (ilustr. foto)

V Novém Městě nad Metují a okolních obcích by od příštího roku měly řidiče kontrolovat silniční radary. Půjde přitom o namátkové měření, město má vytipovaných dvanáct vhodných míst, koupí ale maximálně dva radary. Starostové tak reagují na požadavky některých obyvatel. 

O tom, že umístění stacionárních radarů zklidnilo dopravní situaci, není podle vedení královedvorské radnice i starostů dotčených obcí pochyb. A potvrzují to i statistiky.
„Zatímco v začátcích měření v roce 2014 jsme zaznamenali i 6 000 přestupků měsíčně, nyní je to okolo 1 500 přestupků za měsíc," dodává Miroslava Kameníková.

Problémem zůstává vymahatelnost pokut od řidičů ze zahraničí. Potvrzuje to vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství MÚ ve Dvoře Králové nad Labem Jan Sedláček.
„Úspěšnost vymáhání pokut po řidičích českých je na úrovni 80 až 90 procent. U cizinců je to výrazně menší číslo. Aktuálně se pohybujeme někde okolo 40 procent."

I to je ale mnohem víc než loni. Tehdy zaplatil pokutu vyměřenou městským úřadem ve Dvoře Králové nad Labem jen jeden z pěti cizinců.

Spustit audio

Související