Ve Slavonicích pokácejí až 250 stromů, místo starých a nebezpečných vysadí na jaře 330 nových

26. leden 2021 12:17

Protože se o stromy v minulosti nikdo nestaral, začínají být nebezpečné pro své okolí. Pracovníci technických služeb ve Slavonicích na Jindřichohradecku pokácí zhruba 250 stromů ještě do konce zimy. Plní tak plán na revitalizaci městské zeleně. Město se dvěma tisíci obyvateli jí má téměř devět hektarů.

Motorové pily pracovníků technických služeb se zařízly například do kmenů borovic u zdravotního střediska. Kousek opodál už leží pokácený smrk. Ukazuje nezávislý radní města pro zeleň Miroslav Kašpar:

„Tady je smrk, který je nalítlý lýkožroutem, tady neperspektivní borovice, které jsou stejně ve fázi úhynu, protože je vidět na těch zbylých borovicích, že mají narezlé větve. Takže je předpoklad, že příští rok dojde k úhynu těch zbylých.“

Mnohem víc stromů ale do konce zimy půjde k zemi v městském parku. Například i 50 let stará březová alej. Roste v ní 90 stromů, z nich už má pětina ulomenou špičku, ze zbylých opadávají větve a ohrožují lidi na chodníku.

„Bříza se běžně volně v přírodě dožije o dvacet let déle, to není problém, ale v lese dochází běžně k tomu, že se bříza začne rozkládat, padají větve a na zemi se větve rozloží, ale to my si nemůžeme dovolit nad veřejnou cestou,“ dodává Miroslav Kašpar.

Za špatným stavem některých stromů je podle vedení městě zanedbaná péče v předchozích desetiletích. Už několik let proto radnice řeší, jak zeleň v historickém městě obnovit. Teď se jí na revitalizaci zelených ploch podařilo získat dotaci.

„Je to podpořeno z Operačního programu životního prostředí, poskytovatelem dotace je Ministerstvo životního prostředí, v celkových nákladech zhruba 10,8 milionu, z toho dotace by činila 9,2 milionu a město přidá vlastními zdroji 1,6 milionu,“ upřesňuje nezávislý starosta Hynek Blažek. Podmínkou dotace je ale i nová výsadba stromů. Hned na jaře je proto začne radnice na vykácená prostranství vracet.

„Nahrazujeme samozřejmě všechny stromy převážně těmi samými druhy, ale v některých částech město to navazuje ještě na další projekt, tam vznikne rybníček a olše budou nahrazeny duby,“ dodává Miroslav Kašpar. Stejně tak se do parku vrátí stromořadí bříz a na některých místech budou růst i stále zelené jehličnany, které dotvářejí atmosféru hlavně zimě. Jejich výsadba začne už letos na jaře.

Celou reportáž Lucie Hochmanová si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio