Včely si neochočíte. Pokud jsou příliš agresivní, zkuste vyměnit matku

6. srpen 2017
03642683.jpeg

Málokterý živočich je tak pracovitý jako včela. Často je dáváme za vzor i malým dětem. Úsloví „pilný jako včela“ potvrzuje také včelař Jiří Kazimour. „Čím více včela pracuje, tím kratší dobu žije, lidově řečeno upracuje se,“ říká.

Někteří včelaři se rádi chlubí hodnými včelami, které jim neublíží. Podle Jiřího Kazimoura ale není možné si včely ochočit. „Vyloženě si na člověka nezvyknou. Včely reagují třeba na pohyby, na zvuky, na pot i alkohol,“ připomíná. V přítomnosti včel doporučuje chovat se klidně a rozvážně, abychom snížili riziko, že dostaneme žihadlo.

Agresivitu včel určuje matka. „Pokud má někdo včely agresivní, stačí vyměnit matku a ony se zase zklidní,“ vysvětluje Jiří Kazimour a připomíná, že trubci žihadlo nemají. Pokud bodne včela, zaplatí za to životem. „Včelka, když nás bodne, tak si v podstatě vytrhne vnitřní orgány,“ dodává.

Ve včelím společenství jsou přesně rozdělené úkoly. Dělnice se starají o larvy, trubci o oplodnění královny.

Včelí matka se vyvine z běžného „dělničího“ vajíčka jako každá jiná včela. Její roli ale předurčuje výjimečná strava. „Včely postaví velký matečník, dají tam velké množství mateří kašičky, matka naklade oplozené vajíčko a z něj se za 17 dní vylíhne nová matka,“ popisuje včelař.

Matka má oproti dělnicím a trubcům protáhlý zadeček. V době největšího rozvoje naklade více vajíček, než sama váží. „Pokud bychom to převedli na slepice, pak bychom jich moc nepotřebovali,“ usmívá se Jiří Kazimour.

O krystalickém medu se často tvrdí, že je špatný. Krystalizace je přitom přirozená vlastnost medu. „Naopak, když si koupíte med, který vám nekrystalizuje, tak tam může být nějaký problém z hlediska tepelného zpracování, případně pravosti medu,“ vyvrací tento mýtus včelař.

A je lepší sladit medem nebo cukrem? Jiří Kazimour má jasnou odpověď: „Určitě medem. Z hlediska stravitelnosti je lepší než řepný cukr, dodá vám více energie. Ale co se množství kalorií týče, je med prakticky totéž co cukr.“

autor:Jana Urbanová
  • Životní styl
  • Publicistika
  • včelařství
  • včely