VaK JČ bude propouštět

13. prosinec 2005

Šestá největší vodohospodářská společnost v zemi, Vodovody a kanalizace Jižní Čechy (Vak JČ), propustí do března příštího roku 200 lidí.

Zeštíhlovací kúra se dotkne každého pátého zaměstnance firmy. Společnost, která nyní zaměstnává kolem 1000 lidí, je největší vodohospodářskou firmou v rámci rakouského koncernu Energie AG. "Redukce počtu pracovních míst jde napříč celou firmou," řekl generální ředitel Martin Paštika. Podle něj je propouštění pouze důsledkem nutnosti převést firmu z přežitého systému do podoby, která jí umožní obstát v náročném konkurenčním prostředí.

Restrukturalizace podniku, která odstartovala zhruba rok a půl po vstupu majoritního vlastníka, Energie AG, již zasáhla vrcholový management firmy. Křeslo generálního ředitele musel opustit Petr Hudler, jehož od října nahradil právě Paštika.

VaK JČ nebude jediný, kdo příští rok omezí počet pracovníků. Zhruba 400 lidí by mělo na jihu Čech a Moravy opustit energetickou společnost E.ON. Z obou jejích dceřiných firem již odešlo téměř 200 zaměstnanců. Úřady práce neočekávají, že by ztráta stovek pracovních míst otřásla trhem práce. "Technické a dělnické profese mají lepší šanci na uplatnění než administrativní. Příkladem je 120 lidí propuštěných ze společností Sfinx a Head, kterých se do naší evidence přihlásilo pouze 20," řekl ředitel českobudějovického úřadu práce Ivan Loukota.

VaK JČ jsou největší vodohospodářskou společností v jižních Čechách, zásobují na 340.000 obyvatel. Firma provozuje 55 úpraven vody, 98 čistíren odpadních vod, zhruba 3400 kilometrů veřejných vodovodů a více než 1000 kilometrů veřejných kanalizací. Loni vyrobila přes 30 milionů metrů krychlových pitné vody.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio