Vaječný likér
Vaječný likér neboli vaječňák se může stát oblíbeným novoročním přípitkem. Své využití však najde i kdykoliv během roku. Kromě labužnického ucucávání se hodí například při přípravě dortových krémů, můžete s ním ozdobit zmrzlinový pohár nebo přelít palačinky.
Jaké suroviny na přípravu svátečního nápoje budete potřebovat?
- 4 žloutky
- 25 g krupicového cukru
- 250 ml mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 plechovku kondenzovaného sladkého mléka
- zrnka z jednoho vanilkového lusku nebo ½ lžičky mleté vanilky
- 300 ml rumu
Postup:
- Žloutky s cukrem vyšlehejte pomocí ručního šlehače do nadýchané pěny.
- Poté přidejte mléko, smetanu, kondenzované mléko a vanilku.
- Směs přelijte do hrnce a za stálého míchání metličkou pomalu přiveďte k varu.
- Až bude hustota směsi o něco řidší než puding, odstavte hrnec z plotny a jeho obsah nechejte vychladnout.
- Nakonec vmíchejte rum a hotový likér přelijte do skleněné láhve.
- Skladujte v lednici nebo na chladném místě, kde díky obsahu alkoholu vydrží až měsíc.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.