Václav Souček: O odcházení

Když si odmyslíte „národní podnik", zůstává značka. Soběslavská JITONA měla a má mezi nábytkáři vynikající pověst. Uměla nejen vícegenerační nábytek - to i sektorový - z poctivé laťovky a prvotřídní dýhy, její čalouněné soupravy prezentovaly nápaditá technická řešení a vysokou trvanlivost. 

Jako je třeba umět zacházet s nábytkem, aby sloužil bez problémů a dlouho, tak by bylo záhodno opatrovat „rodinné stříbro", tedy výrobu a prodej českého zboží setrvalé kvality.

Nábytek (ilustrační foto)

Zpráva o tom, že JITONA (založená 1951) bude co nevidět znovu propouštět, a dost možná i skončí, zarmoutí.

Po sklu a porcelánu řídne další sortiment, v podobě další, výsostně české firmy.

Nemáme zřejmě dost komor a komorníků, aby skvělou práci českých nábytkářů ubránili před pažravostí obřích korporací. Nad tím se lítost mísí s výraznou nevolí… Ten poslední pocit bývá hovorově zván jadrněji.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Včely a lidé

    Škoda, že nemáme včely s jejich způsobem existence každodenně na očích. Dvakrát škoda, že devastujeme včelstva jak na běžícím pásu polnohospodářskou chemií.

  • Václav Souček: Úsudky a soudy

    Diskuze o zavádění povinných kvót pro migranty už pozvolna ztichly. Ne, že by se problém vyřešil sám od sebe; bude to zřejmě dlouhodobá svízel.

  • Václav Souček: Pozitivní emoce

    Pravidelná dávka pozitivních emocí umí divy. V tom ohledu je nenahraditelným zdrojem divadlo - a sláva všem předplatitelům, kteří si pravidelnou dávku emocí mohou dopřávat.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.