V třetí jihočeské textilce ukončili provoz

5. srpen 2005

Třetí jihočeská textilní firma, jindřichohradecký Linz Textil JH, ukončila provoz. O práci přišlo 70 lidí, píše dnešní jihočeská příloha Mladé fronty Dnes.

Poslední dvacítka pracovníků Linz Textilu v Jindřichově Hradci se na konci července vrátila z celozávodní dovolené a o týden později všichni byli propuštěni. Dceřiná společnost stejnojmenné rakouské firmy se s nimi na propuštění dohodla bez výpovědní lhůty výměnou za odstupné ve výši trojnásobku platu místo dvojnásobku, který je povinný ze zákona. Především ženy mají v oblasti malou šanci najít novou práci. "Pro ženy se volná místa téměř neobjevují. Když ano, bývají to například montážní práce nebo lesní úklidy," řekla listu ředitelka jindřichohradeckého úřadu práce Stanislava Zemanová. Z více než 3000 všech nezaměstnaných v okrese jsou ze dvou třetin právě ženy.

Propouštění v nejbližší době postihne v jižních Čechách také textilní firmy Jitex, Otavan a Jitka. Linz Textil je už třetí firmou, která na Jindřichohradecku propouští. Další dvě společnosti odchody zaměstnanců oznámily: Otavan Třeboň hodlá zavřít své provozy v Dačicích a v nedaleké Jemnici na Vysočině. Z obou do listopadu odejde po 100 lidech. Do stejné doby se 220 pracovníků chce zbavit i Jitka.

Na Jindřichohradecku takové množství nových nezaměstnaných zkomplikuje situaci na pracovním trhu. Míra nezaměstnanosti zde sice není vysoká, je šest procent, ale nabídka práce je malá. Počet volných pracovních míst se v okrese pohybuje kolem 200, na každé přitom čeká 15 uchazečů. Jihočeský průměr je šest uchazečů na jedno volné pracovní místo.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio