V Třeboni zajišťují přechodné bydlení vyplaveným rodinám

22. říjen 2002

V Třeboni na Jindřichohradecku připravily záplavy o bydlení 41 rodin ve Staré a Nové Hlíně, Holičkách, Dukelské, Chelčického a Přemyslově ulici. "V tuto chvíli je před námi problém zajistit přechodné bydlení přes zimu zhruba pro polovinu těchto domácností, které samy nemají možnost si je vyřešit u příbuzných či známých," řekl dnes ČTK třeboňský starosta Jiří Houdek.

"Stavíme pět kontejnerových buněk ve školní zahradě ve Staré Hlíně a zdejší školu přestavujeme na pět garsoniér. Práce jsou načasovány tak, aby zde rodiny postižené záplavami mohly strávit Vánoce. Bydlení pro dalších devět rodin jsme již vyřešili tím, že jsme jim přednostně poskytli městské nájemní byty," uvedl Houdek. Náklady na přechodné bydlení pro vyplavené rodiny zřejmě překročí šest miliónů korun. Téměř milión korun pak činí zálohy vyplacené postiženým rodinám na odstranění záplavových škod; odstupňovány byly podle rozsahu nutných stavebních úprav a výše škod. Městské pozáplavové evakuační prostory jsou nyní prázdné.

V Třeboni a jejích místních částech voda zaplavila 72 objektů, z toho 53 určených k bydlení. Evakuováno muselo být více než 700 lidí. Odhad celkových škod převyšuje miliardu korun, z toho zhruba 230 milionů činí škody na městském majetku a asi 20 až 30 milionů na majetku k trvalému bydlení. Devítitisícové město dosud dostalo od státu zálohu na záchranné práce téměř 3,4 milionu a dalších 2,8 milionu na úhradu likvidace škod. "V tuto chvíli ještě nelze říci, zda jsou tyto částky dostačující. Řada faktur je totiž ještě na cestě a na odstraňování škod se ještě stále pracuje, připomněl starosta.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio