V Prachaticích připravili plavecký maraton

20. květen 2005

Zhruba 90 plavců se od dnešního dne do soboty zúčastní v prachatickém bazénu čtyřiadvacetihodinového maraton Plaveme pro hospic.

Benefiční akce na podporu sociálního ústavu se koná podruhé. Loni jeho účastníci uplavali 54 kilometrů a pro hospic Jana Nepomuka Neumanna vybrali 4000 korun. ČTK to řekla Vladimíra Čapková z organizačního výboru. Štafeta podle ní nemá přesně daná pravidla. Plavce neomezuje vzdálenost ani čas, který ve vodě stráví. Maratonu se mohou zúčastnit jak rodiny s dětmi, důchodci, tak i tělesně postižení. "Vzniklo to jako nápad několika nadšenců, kteří se pravidelně scházejí a pořádají různé akce. Jelikož jsme nejdřív uvažovali o běžecké štafetě, ale nikomu se do běhu nechtělo, zvítězilo nakonec plavání," uvedla Čapková.

Maraton odstartuje dnes v 17:30, kdy prachatický starosta Jan Bauer pronese zdravici a uplave první úsek štafety. Součástí benefiční akce bude i recesistické vystoupení havajských tanečnic a smíšeného družstva akvabel. Maraton vyvrcholí v sobotu v 18:00.

Hospic v Prachaticích s 29 lůžky by měl být otevřen letos na podzim. Vzniká jako nestátní zdravotnické zařízení. Náklady na jeho výstavbu přesáhly 70 milionů korun. Jeho zřizovatelem a provozovatelem je Sdružení maraton. Jana Nepomuka Neumanna. Bude se starat zejména o nemocné a staré lidi v závěrečné fázi jejich života.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio