V Písku otevřeli sportovně turistickou stezku s různými herními prvky

15. listopad 2013

Lesní pěšinou podél řeky Otavy, to je název obnovené sportovně turistické stezky, kterou včera slavnostně zpřístupnili v lokalitě Hradišťského kopce v Písku. Její součástí je devět zastavení s různými herními prvky, které mají pobavit i zlepšit fyzickou kondici.

„Cílem je oživit další místo v píseckých lesích, aby občané, ale i návštěvníci města měli důvod dál do píseckých lesů chodit a užívat si i nějakou zábavu,“ říká starosta Písku Ondřej Veselý a dodává:

„Herní prvky jsou opravdu zajímavé a tu stezku není lehké zdolat. Takže to bude opravdu pro aktivního sportovce. Není to tak, že někdo přijde a hned to celé v pohodě zvládne. Zvláště na rovnováhu jsou některé prvky velmi těžké.“

Jedním z herních prvků je i krokodýl. Ten může být v přírodě velmi nebezpečným zvířetem.
„Tento může být nebezpečný jen tím, že z něj ten, kdo ho používá, může spadnout. Proto je důležité, aby vždy byl přítomen někdo starší, kdo dítě pohlídá, aby na tom prvku dělalo jen to, k čemu je určen,“ říká autor herních prvků Antonín Kopřiva

Co dalšího je na stezce připraveno? „Hrazda, twister, rotační kláda, přelézací kmeny, žebřík, pružinové houpadlo, lávky, na kterých se dá sedět i cvičit. Jsou navržené na to, aby se děti naučily něco jiného než sedět doma u počítačů a udělaly něco pro svou kondici a pohyb,“ vysvětluje Kopřiva.

Zmíněný krokodýl je zaměřen na rovnováhu, ostatní prvky třeba i na zručnost, pohybovou kreativitu, sílu. U každého je cedulka s popisem, k čemu přesně slouží.

Každý, kdo na stezku vstoupí, může i soutěžit. „Je to něco navíc k těm herním prvkům. U každého může dítě získat určitý počet bodů a ověřit si své schopnosti a dovednosti,“ doplňuje Antonín Kopřiva.

Spustit audio