V obecní pekárně v Lenoře můžete naposledy ochutnat tradiční chléb, pak zase až v dubnu

28. prosinec 2013

V Lenoře na Prachaticku dnes ochutnáte chléb z kamenné pekárny nebo tradiční česnekové placky podle receptu našich babiček. Pekař Augustin Sobotovič bude péct naposledy před zimní tříměsíční přestávkou. Obecní pekárnu rozžínal pravidelně každou poslední sobotu.

Augustin Sobotovič nejprve připravuje dřevo. „Dříví se musí naskládat do pece, vyskládat hranice. Ještě předtím se musí udělat kvásek na chleba,“ popisuje pekař.

V přípravně, kousek od pekárny, už má Sobotovič připravený suchý nátěstek.

„Dáme tam teplou vodu, vezmeme šlehací metlu, nechá se to kvasit, přidá se žitná mouka a pak zaděláme těsto a připravíme chleba a dalamánky,“ ukazuje.

A až bude pec vytopená, můžou se do ní nejprve dávat placky a po nich chleba.

Na poslední pečení chleba před zimní přestávkou můžete zajet k pekárně dnes kolem deváté hodiny, kdy bude hotové první placky a chléb.

Ochutnávat můžete za dobrovolný příspěvek, peníze půjdou postiženým dětem.

Obecní pekárna v Lenoře
autor: Romana Lehmannová
Spustit audio