V Novomlýnské vodárenské věži v pražské Petrské čtvrti můžete navštívit expozici Praha hoří

25. leden 2024

Praha byla po staletí ohrožována požáry. Vzplanul Strahovský klášter, Staroměstská i Novoměstská radnice, Sovovy a další mlýny, Židovské město, Týnský chrám, Národní divadlo, nepočítaně továren, porodnice v Podolí, Veletržní a Průmyslový palác, Vinohradský pivovar. A právě proto vznikla expozice nazvaná Praha hoří. Pozoruhodně zpracovanou výstavu o požárech i historii pražských hasičů najdete v Novomlýnské vodárenské věži v Petrské čtvrti na břehu Vltavy.

Multižánrová expozice představuje odvěké ohrožení Prahy ohněm prostřednictvím nových médií jako je videomapping, animace, videoart nebo virtuální realita. Tým tvůrců zkombinoval obrázky ze sbírek Muzea hlavního města Prahy se současným výtvarným jazykem. „Pracujeme s iluzemi,“ říká autor libreta expozice Tomáš Dvořák. Na přípravě se podílelo přes padesát kreativců, historiků a techniků. „Já jsem byl ten historik,“ usmívá se Tomáš Dvořák.

Tvůrčímu týmu se podařilo připravit velmi působivou expozici, která útočí na všechny smysly. Seznamuje s úlohou vodárenských věží, ničivými požáry v průběhu staletí i příběhy pražského hasičstva. Například instalace v 5. patře nazvaná Kultura versus živel, vtáhne návštěvníka do útrob hořícího Národního divadla, kde na něj plameny útočí ze všech stran.

Odměnou za zdolání celé výšky Novomlýnské věže je výhled z nejvyššího šestého patra, a to jak okny do okolí věže, tak do blízké budoucnosti. To zase díky virtuální realitě ve speciálních kukátkách. Šesté patro věže představuje tak zvaný lusthaus, vyhlídkový letohrádek s dvanácti okny, jakým se nemůže pyšnit žádná jiná vodárenská věž na světě.

Výhled na Prahu, animovanou časovou osu i pohledy do budoucnosti pomocí virtuální reality nabízí nejvyšší patro

Novomlýnská vodárenská věž byla postavena v barokním slohu v roce 1658 na pozůstatcích původní renesanční věže, kterou roku 1655 zničila povodeň. Věž zásobovala vodou bezmála čtyři století dolní Nové Město a svému původnímu účelu sloužila až do roku 1877. Prošla celkovou rekonstrukcí a v současné době je v ní umístěna zmíněná expozice o pražských hasičích a požárech.

Spustit audio