V Malém muzeu Bible ve Starém Pelhřimově si každý může vyzkoušet nejstarší způsob tisku knih

27. leden 2024

První tisky českého překladu Bible svaté vznikaly v tajných tiskařských dílnách. Nejznámější je pak určitě Bible Kralická z konce 16. století. Jak v takové tajné dílně knihy vznikaly, to si může každý zájemce vyzkoušet v Malém muzeu Bible ve Starém Pelhřimově na Vysočině.

Do vynálezu knihtisku v polovině 15. století se knihy psaly ručně. Cena takového díla se pak mohla rovnat například ceně malého panství, a knihy tak logicky vlastnili jen velmi bohatí lidé. Gutenbergův vynález umožnil čtení i měšťanům nebo sedlákům. V tajných bratrských tiskárnách vznikaly od začátku 16. století i české překlady Bible svaté.

„Je tady dohromady asi pět dílen. Ta první ukazuje, jak se řezala písmena,“ říká ředitel Malého muzea Bible Vladislav Donát. Návštěvník, který musí ukrytý vchod do tajné dílny sám objevit, si pak může projít celý proces vzniku knihy. V místnosti je i malá pícka, na které se taví tiskařská slitina. „Máme instrumentum. Matrici písmena vložíme do strojku a roztopenou liteřinu nalejeme do formy,“ popisuje Vladislav Donát a celý proces předvádí.

Další stanoviště představuje pracoviště sazeče. „Ten bere ta jednotlivá písmenka a dává je do sázítka,“ popisuje ředitel muzea a otevírá jednotlivé zásuvky s literkami různého druhu písma. Hotová stránka je pak připravená k tisku. „Lis pochází přímo z Kralic nad Oslavou. Jeden šikovný truhlář nám ho vyrobil,“ ukazuje Vladislav Donát na celodřevěný funkční lis. I ten si návštěvníci mohou sami zkusit obsloužit.

Matrice a literka

V Malém muzeu Bible jsou vystavené také funkční mladší tiskařské stroje. A vidět tu můžete i originální Bibli z poloviny 16. století.

Spustit audio