V Lipně je po desítkách let více dravých ryb. Letos platí nová pravidla lovu

6. duben 2016

Candátům, štikám a okounům se v Lipně daří. Ještě před dvěma lety byla v jezeře jen desetina původní populace dravých ryb. Díky změnám pravidel lovu se situace výrazně zlepšila. Zřejmě to ale nebude nadlouho.

Okamžiků, kdy se rybáři na Lipně radují z úlovku candáta, okouna nebo štiky v poslední době znatelně přibylo.

Vlastimil Polák z Českých Budějovic jezdí na Lipno chytat ryby už deset let: „Dravých ryb je dostatek. Štika se chytit dá. Horší je to s lovem okounů a candátů, kteří se na nástražní rybičku chytají hůř.“

Důvodů, proč se počty dravých ryb v Lipenské přehradě zvýšily, je víc. V posledních dvou letech výrazně kolísala výška hladiny vody a životní podmínky rybích dravců se změnily, vysvětluje hospodář Českého rybářského svazu v Českých Budějovicích Milan Hladík:

„Břehy byly dva roky po sobě obnažené. Mohly tam vyrůst vlhkomilné rostliny. Na jaře jsou tyto rostliny zatopeny a ryby se na nich mohou vytřít. Plůdek tam nachází úkryt. Může povyrůst a potom se stává potravou dravých ryb.“

Jihočeský územní svaz Českého rybářského svazu v roce 2008 vydal zákaz, který měl dravé ryby v Lipně ochránit. I to se podle Milana Hladíka odrazilo na jejich počtu.

„Naše opatření mělo efekt. Ochránili jsme většinu ryb v nádrži. Jak generačních, tak i ostatních,“ říká Hladík.

Od letošního roku je v Lipenské přehradě znovu povolené chytat na rybičku dlouhou patnáct centimetrů. Mnozí rybáři to považují za krok k definitivnímu zničení tamní populace candáta.

Jezero totiž může kvůli tomuto opatření přijít o generační ryby, které jsou stěžejní pro přežití populace.

Spustit audio