V Bohuslavicích vystavují sbírku dřevěných motýlů. Teprve zblízka poznáte, že nejsou preparovaní

5. duben 2024

V hospodářském dvoře v Bohuslavicích na Vysočině mají nevšední sbírku motýlů. A navíc rekordní. K vidění je jich ve vitrínách na dva tisíce všech možných druhů a velikostí. Zajímavé je, že při vzniku sbírky nepřišel o život ani jeden motýl. Všechny exempláře jsou totiž vyřezané ze dřeva. A to do nejmenších detailů.

Autorem sbírky dřevěných motýlů, ale i ptáků a brouků je amatérský řezbář a malíř Milan Odvárka. Vyřezat přes dva tisíce motýlů mu trvalo pět let. Navíc jsou až neskutečně reální. „Měla jsem tady odborníky z oboru. Na dva metry nepoznali, že ti motýli nejsou preparovaní,“ říká ředitelka Hospodářského dvora Bohuslavice Marie Brunnerová. Motýli jsou dokonce uspořádaní podle druhů ve stejných prosklených vitrínách, jaké známe například z muzeí.

Všechny vystavené exempláře jsou  vyřezané ze dřeva

„Návštěvníci tady uvidí i ohrožené druhy. Pro děti, školy, výlety je to jedinečná možnost tyhle motýlky pozorovat,“ říká Marie Brunnerová. A ukazuje na první vitrínu, kde jsou vystavené polotovary dřevěných motýlů. Jsou to ještě režné dřevěné řezby bez povrchové úpravy a je na nich vidět, do jakých miniaturních detailů je řezbář schopný jít.

Dřevění motýlci jsou ve vitrínách rozdělení nejen podle druhů, ale také podle oblastí, aby bylo jasné, kde na Zeměkouli je možné toho kterého motýla potkat.

Sbírka dřevěných motýlů Milana Odvárky je dokonce zapsaná v České knize rekordů, má k tomu vystavený svůj vlastní certifikát. V bohuslavickém hospodářském dvoře zůstane natrvalo.

Spustit audio