Uzavření sklárny zvýšilo nezaměstnanost v regionu

17. únor 2004

Uzavření sklárny v Chlumu u Třeboně přispělo k růstu nezaměstnanosti na Jindřichohradecku. V lednu zde její míra činila 8,04 procenta a proti předchozímu měsíci vzrostla o 0,9 procentního bodu.

Zaměstnanci sklárny, jichž se v lednu do evidence úřadu práce přihlásilo přes 100, budou se svou odborností v okolí hledat práci jen velmi těžko, řekl ČTK Rostislav Škarda z jindřichohradeckého úřadu práce.

Míra nezaměstnanosti v Chlumu v lednu dosáhla 14,32 procenta. S řešením krizové situace by Třeboňsku podle Škardy měly alespoň částečně pomoci veřejně prospěšné práce a navýšení finančních prostředků. Sklárna Český křišťál zaměstnávala zhruba 500 lidí, z nichž polovina odešla už v prosinci. Poté, co zkrachovala jednání se zájemcem o koupi závodu, rozhodl se Crystalex sklárnu definitivně uzavřít. Bez práce se ocitl i zbytek zaměstnanců. Úřad podle něj bude situaci řešit aktivní politikou zaměstnanosti a žádostí o navýšení dotací. "Oslovili jsme už některé zaměstnavatele a připravujeme projekt, v jehož rámci předpokládáme vytvoření asi 50 míst, i když v trochu jiných profesích," uvedl Škarda. Očekává, že míra nezaměstnanosti na Jindřichohradecku se ale ještě mírně zvýší. Do evidence zde v lednu přibylo 756 lidí, většině z nich skončily pracovní poměry na dobu určitou. S propuš

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio