Úterý: Tajemná místa okolo nás

26. leden 2016

Najdete někdy čas rozhlédnout se po okolí svého bydliště? Jestlipak by se tam u vás našla nějaká tajemná místa? Může to být starý hřbitov, kde se dnes už nepohřbívá, starý opuštěný dům, který vám připadá tajemný, nebo třeba jenom zajímavé zákoutí, které v nás svojí atmosférou probouzí nejrůznější fantazie. Jaká jsou tajemná místa kolem vás?

České země neoplývají tajemnými stavbami a místy, jakými jsou například anglický Stonehenge či pověstné sochy na Velikonočních ostrovech. Přesto lze i v Čechách a na Moravě najít řadu míst, která mají svá tajemství, připomínají nejhlubší minulost daného kraje a jejich pravý význam není dodnes beze zbytku rozluštěn.

Vždyť právě střed Evropy byl na historické události tak bohatý. Na našem území se našly pozůstatky velmi starých osídlení, jejichž tajemství jsou poodhalována i pomocí nejmodernějších metod jen velmi pomalu. Přitom stále zůstává řada otázek nezodpovězena.

Tak například stará keltská či slovanská pohřebiště lákala lidi odjakživa. A nebo taková poutní místa, samozřejmě spojená už s dobou, kdy naše území plně opanovalo křesťanství, na sebe vážou nejrůznější pověsti a mýty.

Tajemná místa prostě mají své kouzlo. Nejen proto, že jsou opředena pověstmi. Mnohými kráčely dějiny. Mají prostě svoji zvláštní energii. A nakonec na samotném místě i největší skeptik občas pocítí trochu toho tajemna a mrazení v zádech.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.