Úterní Noční linka: Letní jídelníček

25. červen 2024

Se vstupem do teplých měsíců přichází i touha po osvěžujících, lahodných pokrmech, které dokážou doplnit radost ze slunečných dní a letních večerů. Naše vysílání se proto promění v kuchařský ráj plný inspirace, kde budeme společně objevovat nové recepty, tipy na sezónní suroviny a triky pro zdravý a chutný letní jídelníček. 

Jaké pokrmy a nápoje pro vás nejvíce evokují letní atmosféru a osvěžení? Jaký je váš oblíbený letní recept, který se stává tradiční součástí vašeho jídelníčku během teplých měsíců? Máte nějaké oblíbené letní ingredience, které vám dodávají energii a zpříjemňují váš letní den?

Jakým způsobem upravujete svůj jídelníček v letním období, abyste udrželi rovnováhu mezi chutí a zdravím? Které letní dobroty byste doporučili ostatním, kteří hledají inspiraci pro své letní menu? Jaké jsou vaše nejlepší zkušenosti s letními pikniky a grilováním? 

Svůj příběh zavolejte Jarce Barboříkové do zlínského studia Českého rozhlasu na telefonní číslo 731 800 900 nebo napište sem, přímo pod téma (rozhlas.cz/linka). K dispozici je také email linka@rozhlas.cz. Těším se na Vás!

Helena Nollová |Lehké jídlo je také vařený květák rozebraný na růžičky. Na másle se ó oprazí strouhanka a s novými bramborami a okurková i jiným salátem je to báječné.
Bedřich |Dobrý večer dneska jsem měl filé a Barbora kaše okurka dobrou noc
Jana Jirkov|Letní dobrůtka: na 1.vrstvu- 0,5 hrnku cukru, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 hrnky čerstvého ovoce (nejlépe maliny a borůvky), 2 lžíce citronové šťávy, na 2. vrstvu-1 hrnek můsli, 0,25 hrnku cukru, 0,5 hrnku másla, postup: na vymazaný a vysypaný plech dáme hmotu z 1. vrstvy a na ní 2. vrstvu. Pečeme pozvolna 40-50 min. Podáváme horké zdobené zmrzlinou.
Michal Sedlák z Myšlína|Dobrý večer. Když se v létě urodí hodně rajčat, dělám si z nich polévku. Na postup přípravy jsem si přišel sám. Mou tajnou ingrediencí je med. Navrch pak polévku posypu parmezánem. Chutná i studená. Slyšel jsem, že v jednom španělském městečku pořádají každoročně tradiční rajčatovou bitvu. Tahle tradice se mi ale vůbec nelíbí. I když je nadúroda, s jídlem se přece nehází. Už jenom z principu. Hezké léto všem posluchačům. Dobrou noc.
frantisek svaricek|Dobrý večér p.JARKO aposl.N.L.Já v letním obdobi ,nemusím mít moc jídla z masa, mám rád brambory na jakýkoliv způsob, taky mám rád těstoviny různě upravené,nebo knedlíky s ovocem,taky miluji palačinky,v létě mám rád melouny a zmrzlinu,taky mám rád okurkové saláty. Maso hlavně bůčky ,to mám rád tak v zimě.FRANTIŠEK ZE ŽIDLOCHOVIC.
Bohumír, rychle a zběsile.|Sotva se rozjaří, už semyslí na opékání špekáčků, makrel protože uzené je snězené. začíná koloběh sázení a tak chutě na hrášek, ředkev, okurky jsou na místě. Pak nastává čas dovolených, pak zas ten spěch co sklidit nejdřív. Otevírají se domácí vína , zbytky slivovice a likérů. Tak to jde stále dokola. Zdravím N. L.
franz|mé doporučení jídla pro většinovou populaci je přesně tak, jak se říká něco o perlách a hrachu na zeď, každé roční období má své dary, jaro začalo ředkvičkami, hlávkovým salátem, následuje období s jahodami, třešně, nová cibulka, brambory, mrkev, hrášek , vejce, sýry,...samozřejmě z místních zdrojů zde na kopanicích . proč pikniky a grilování ? po-té se hledají recepty, jak snížit svoji tělesnou hmotnost , když se podíváme na dnešní populaci, tak se mi chce plakat, nadváha vládne stejně jak lidská hloupost .............pokud dám radu, dejte tělu pouze toliko, co potřebuje k svému zdravému žití a to maso si dopřejte opravdu 1x / týden , nic víc, nic méně, zdraví noční linku z chalouopky pod lesem v bílých karpatech pan franz, nyní denně mám hlávku salátu a tu si dám k zelenové polévce, tzv skleněnka, což je bez zásmažky, k večeři sklenice mléka z kopanic a krajíc suchého chleba, nevím, proč by jsem měl nosit kila své tělesné hmoty nad zdravou míru, jedině za trest, že nejsem homo sapiens
Sylva|V létě mívám jednu velkou radost. Vezmu košík a vyrazím na brněnský "zelňák" (zelný trh). Celý rok se těším až si tam koupím prima pálivou papriku. Tu pak použiji třeba do leča nebo plněnou. Nebo jen tak na chléb s máslem. Ale koš si odnáším plný nových brambor, zeleniny a ovoce od farmářů. Nedávno mě navštívil kamarád. Když si odpočinul po cestě, ptala jsem se ho, co chce k obědu. Prý nic. Po delší debatě o tom "ničem" jsem ho vyzvala ať jde se mnou nakupovat, třeba na něco dostane chuť. Právě vybalovali "kyblíky" borůvek. Sice nebyly lesní, ani tuzemské, ale vypadaly docela čerstvě. Přibrala jsem ještě bio zakysané smetany a nějaké nové lákavé nanuky. To všechno jsem doma smíchala dohromady, přisladila medem a hodovali jsme! Prý tak dobrý oběd ještě nejedl! :-) Přeji vám všem krásný večer a dobrou noc!

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.

František Novotný, moderátor

setkani_2100x1400.jpg

Setkání s Karlem Čapkem

Koupit

Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.