U Osvětiman v pohoří Chřiby můžete vstoupit do Trpasličího města. Je dílem přírody

25. červenec 2016
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Drtivá většina bizarních skalních útvarů na Moravě prý vděčí za svoji podobu mocnostem pekelným. Jedno krásné pískovcové skalní městečko se nachází i v moravských Chřibech u obce Osvětimany na Uherskohradišťsku. Zda má jeho tvary na svědomí čert, nikdo neví. Podle názvu za tím ale budou spíš trpaslíci.

Osvětimany patří do regionu Slovácko. „Jsou vlastně takovou bránou do pohoří Chřibů, protože přímo v Osvětimanech začínají turistické i cyklistické trasy. Vydat se můžete na horu svatého Klimenta, na Kazatelnu, na hrad Cimburk, na skály Osvětimanské a také k Trpasličímu městu, což je pozoruhodné skalní městečko, které opravdu vypadá jako by bylo určeno pro trpaslíky,“ říká místostarosta Osvětiman Lubomír Berka.

Putování k Trpasličímu městu je tedy vhodné zkombinovat s průzkumem dalších lokací, na které po cestě narazíte. Osvěžit se můžete například v Gorazdově studánce pod horou jménem svatý Kliment, od Osvětiman k ní dojdete zhruba po čtyřech kilometrech. A také si prohlédněte skály Osvětimanské, které hojně navštěvují horolezci a rodiny s dětmi. Kousek od nich se nachází už cílové Trpasličí město. Především děti si zde užijí, jelikož jim místo nabízí neuvěřitelné množství prolézaček. Nejvyšší skála této oblasti měří zhruba 30 metrů.

Podobných skalních útvarů najdete v Chřibech spoustu. Většinou k nim ale nevedou žádné cesty ani turistické značky. „Musí se zaparkovat na kraji lesa a ke skalám dojít pěšky,“ dodává ředitel lesního družstva Osvětimany Miloš Peška.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio