Tržby v textilním průmyslu loni klesly

30. květen 2003

Tržby jihočeských průmyslových podniků se 100 a více zaměstnanci dosáhly loni 89,341 miliardy korun a meziročně klesly o 3,5 procenta.

Z údajů Krajské reprezentace Českého statistického úřadu v Českých Budějovicích vyplývá, že největší propad zaznamenaly textilní a oděvní firmy, jejichž tržby se snížily o více než 13 procent na 4,226 miliardy korun.

Například tržby Jitexu Písek, jemuž srpnové povodně způsobily škodu 360 milionů korun, činily loni 670 milionů korun. Meziročně tak poklesly o více než 330 milionů korun. Ztrácely však i další významné textilky, jako jindřichohradecká Jitka a strakonické Fezko, jimž se tržby shodně snížily asi o 100 milionů korun. Z velkých textilek rostla zejména Faurecia Lecotex, která zvýšila výkony bezmála o 200 milionů na 1,72 miliardy korun. Firma je dodavatelem automobilek. Z jednotlivých odvětví loni vzrostly na jihu Čech tržby dřevozpracujícímu průmyslu, výrobě kovů a kovodělných výrobků, výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a vody a mírně i gumárenskému a plastikářskému průmyslu. Pokles zaznamenal potravinářský průmysl, který má v kraji rozhodující postavení. Z celkových tržeb na něj připadá 18,4 miliardy korun.

V Jihočeském kraji působilo loni 166 podniků se 100 a více zaměstnanci. Průměrný evidenční počet zaměstnanců poklesl o čtyři procenta na 57.417 lidí. Jejich průměrná mzda v roce 2002 vzrostla o 6,7 procenta na 15.128 korun. Jihočeskému kraji patří z pohledu tržeb průmyslových podniků osmé místo za Středočeským krajem, Prahou, Moravskoslezským, Ústeckým, Jihomoravským, Pardubickým a Plzeňským krajem.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio