Tržby společnosti Vak JČ se loni vyhouply na 1,5 miliardy

23. leden 2006

Výnosy šesté největší vodohospodářské společnost v zemi Vodovody a kanalizace Jižní Čechy a.s. (Vak JČ) v loňském roce vzrostly o 331 milionů na 1,567 miliardy korun. Zisk však klesl ze 34 milionů na 1,56 milionu korun. Stojí za tím setrvávající pokles spotřeby vody a náklady na loni započatou restrukturalizaci, informovalo ČTK vedení společnosti.

Do konce března propustí VaK zhruba 170 lidí z necelé tisícovky zaměstnanců. Firma pro ně připravila sociální koncept, jehož součástí je i nadstandardní odstupné. Cílem změn v podniku je podle jeho vedení zvýšení výkonnosti a modernizace řízení. "Za klíčové pokládám, že jsme ochotni přijmout skutečnost, že i firma, která není v likvidních problémech a má dobrou výkonnost, musí neustále pracovat na svém zlepšení. Tak, aby byla schopna čelit stále se zvyšujícím nárokům trhu," uvedl generální ředitel společnosti Martin Paštika. I přes pokles zisku bude VaK i letos vyplácet dividendy. Na jednu akcii připadne 115 korun, loni to bylo o pět korun méně.

VaK JČ,a.s. je největší vodohospodářskou společností v jižních Čechách a v rámci rakouského koncernu Energie AG. Pitnou vodou zásobuje na 340.000 obyvatel. Firma provozuje 55 úpraven vody, 98 čistíren odpadních vod, zhruba 3400 kilometrů veřejných vodovodů a více než 1000 kilometrů veřejných kanalizací. Loni vyrobila téměř 33 milionů metrů krychlových vody.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio