Třeboňští rybáři začali lovit Svět

11. listopad 2004

Asi 100 tun kapra a 20 tun vedlejších ryb by měl do neděle postupně vydat jeden z nejznámějších českých rybníků, Svět v Třeboni.

Jeho vylovením vstupuje společnost Rybářství Třeboň do závěrečné čtvrtiny podzimních výlovů. Při nich by měla získat dohromady 1935 tun ryb, z toho 1800 tun kapra. Za celý rok plánuje výlov 2950 tun ryb, řekl ČTK výrobní ředitel firmy Josef Malecha.

"Včetně Světa nám zbývá vylovit ze zbývajících rybníků zhruba 450 tun kapra. Přírůstky ryb jsou průměrné a zhruba stejné jako v posledních pěti letech," uvedl Malecha. Připomněl, že již v průběhu léta třeboňští rybáři vylovili z rybníku Svět 100 tun kapra. Rybník Svět o rozloze 216 hektarů není největší vodní plochou na níž třeboňští rybáři hospodaří. Ale díky tomu, že se rozkládá poblíž Třeboně a po jeho hrázi prochází řada turistických stezek, patří spolu s "králem rybníků" - Rožmberkem (647 hektarů) zřejmě k nejznámějším. "Mezi rybáři jsou mnohem známější rybníky, které mají i vyšší produkční ukazatele. Od Třeboně směrem k Veselí nad Lužnicí jsou to například Horusický velký, Bošilecký, Záblatský, Krčín a další," poznamenal Malecha.

Tržby Rybářství Třeboň, které je největším rybářským podnikem v zemi, loni činily 194 milionů korun. Oproti roku 2002, kdy byly ničivé povodně, se zvýšily o 35 milionů korun. Společnost hospodaří na 7440 hektarech rybníků, z nichž 6545 hektarů vlastní. Zbývající plochu si pronajímá od měst, obcí a soukromých majitelů.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio