Třeboň nemá finance na opravu komunikací

24. červenec 2003

Třeboni na Jindřichohradecku, kde loňské záplavy způsobily více než miliardové škody, z toho 230 milionů na majetku města, stále chybí finance na opravy poškozených komunikací.

ČTK to řekl starosta Jiří Houdek. Město zahrnulo opravy nejpostiženějších komunikací, Dukelské a Sokolské ulice, do letošního rozpočtu a počítá se získáním dotačních titulů. Náklady na tyto dvě akce totiž převýší 30 milionů korun. "Byli jsme ohledně získávání peněz optimističtí, zatím se to ale nedaří. Jsme přihlášeni i v regionálních projektech. Do Třeboně kromě několika set tisíc korun z evropského fondu solidarity vlastně na následky povodní na městském majetku nepřišla ani koruna," konstatoval starosta. Připomněl absenci pomoci ze strany Jihočeského kraje, jemuž podle něj přišla řada financí na opravy záplavami poničených mostů a komunikací.

Opravy třeboňské Dukelské ulice, která byla dva týdny zaplavena vodou z rybníku Rožmberk, přijdou asi na 15 milionů korun. Na 17 milionů je odhadnuta oprava Sokolské ulice mezi městským a zámeckým parkem; ta byla v důsledku vypouštění rybníka Svět pod vodou asi dva měsíce a její promáčené podloží pak poničily mrazy.

V Třeboni a jejích místních částech voda loni zaplavila 72 objektů, z toho 53 určených k bydlení. Evakuováno muselo být více než 700 lidí. Město relativně rychle vyřešilo bydlení pro rodiny, které nemohly byty či domy užívat. K tomuto účelu mimo jiné postavilo pět obytných kontejnerových buněk a školu ve Staré Hlíně přebudovalo na malometrážní byty.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio